Potraviny po minimálnej trvanlivosti sú bezpečné

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
žena, nakupovanie, potraviny
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 1. mája (WebNoviny.sk) – Potraviny, ktoré sú označené dátumom minimálnej trvanlivosti, sú pri dodržaní podmienok ich skladovania zdravotne bezpečné a chuťovo bezchybné aj tri mesiace po uplynutí ich trvanlivosti. Vyplýva to z laboratórnych testov vybraných trvanlivých potravín, ktoré si v štátnom akreditovanom laboratóriu v Bratislave dala urobiť Asociácia spotrebiteľov Slovenska (ASS). Na piatkovej tlačovej konferencii o tom informovali predsedníčka Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) Katarína Fašiangová a predseda ASS Miloš Lauko.

Testované boli trvanlivé potraviny, ktoré sa často nazývajú aj suché potraviny. Laboratórne testy sa uskutočnili v dvoch termínoch. Prvý test bol uskutočnený v deň končiaceho sa dátumu minimálnej trvanlivosti a potom tri mesiace po tomto dátume. „Výsledok toho testu je, že v deň končiacej sa minimálnej trvanlivosti všetky výrobky prešli všetkými mikrobiologickými a senzorickými skúškami na známku veľmi dobre, čiže vyhoveli, nič sa tam nenašlo, a po troch mesiacoch, keď to zopakovali, tak výsledky boli presne také isté,“ vysvetlil Lauko.

Aliancia chce, aby sa v potravinovej legislatíve prehodnotila definícia potravín označených údajom dátumu minimálnej trvanlivosti a neboli tak tieto potraviny po tomto dátume klasifikované ako životu nebezpečné alebo biologický odpad, ktorý musia obchodníci likvidovať. „SAMO apeluje a bude v ďalšom odbornom dialógu apelovať na príslušné ministerstvá, aby prehodnotili legislatívu,“ uviedla šéfka aliancie. „Slovensko je jedna z dvoch členských krajín EÚ, ktorá klasifikuje potravinu po dátume minimálnej trvanlivosti ako nebezpečnú, keď je v obehu, ale EÚ má definíciu dátumu spotreby a dátumu minimálnej trvanlivosti, kde nehovorí, že táto potravina po dátume minimálnej trvanlivosti je nebezpečná,“ dodala.

„Ďalej budeme legislatívne apelovať na to, aby bolo možné tieto potraviny darovať a darovať ich väčšiemu počtu odberateľov,“ pokračovala Fašiangová. Kapacita potravinovej pomoci je v súčasnosti limitovaná zákonom, ktorý darovanie potravín považuje za daňový výdavok iba v prípade, ak sa realizuje cez Potravinovú banku Slovenska. Ak by sa daňové zvýhodnenie vzťahovalo aj na iné inštitúcie, ako sociálne výdajne samospráv, Slovenský Červený kríž či katolícke charity, množstvo darovaných potravín by bolo vyššie. Minulý rok darovali obchodné reťazce združené v SAMO, a to Billa, Kaufland, Lidl, Metro a Tesco, potraviny v rekordnej hodnote 1,2 mil. eur.

Obchodníci tiež chcú, aby štát vzdelával spotrebiteľov. „Ľudia na Slovensku nevedia rozoznať, čo je to dátum spotreby a dátum minimálnej trvanlivosti,“ uviedla Fašiangová. Kým 47 % Európanov rozumie pojmu dátum minimálnej trvanlivosti, na Slovensku je to len 38 %. Dátum spotreby uvádza dátum, dokedy je možné spotrebovať, prevažne rýchlo kaziace sa potraviny. Dátum minimálnej trvanlivosti, označovaný ako ‚minimálna trvanlivosť do‘, uvádza dátum, dokedy si potravina uchová predpokladanú kvalitu, no jej konzumácia je aj po tomto dátume zdravotne bezpečná.

„Na Slovensku sa na jednotlivých stupňoch potravinového reťazca vytvára neprimerane veľký objem potravinového odpadu, čo má dopad na to, že plytváme potravinami a má to aj sociálny kontext a samozrejme aj kontext environmentálny,“ zdôraznila Fašiangová. Minulý rok museli obchodné reťazce združené v SAMO, zlikvidovať takmer 15 tisíc ton potravín a v roku 2014 museli zlikvidovať potraviny v hodnote 5 mil. eur. Boli to prevažne nezávadné potraviny ako múka, cestoviny, cukrovinky, či nápoje. Potravinový odpad na Slovensku je porovnateľný s tým v Maďarsku a je dvojnásobný v porovnaní s Českom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia