Potraviny, vďaka ktorým vám klesne tlak

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Strava, srdce
Foto: ibstreatmentcenter.com

BRATISLAVA 5. septembra (WEBNOVINY) – Vysokým krvným tlakom, teda hypertenziou, trpia vo svete milióny ľudí. Ide o jednu z hlavných príčin závažných srdcovo-cievnych ochorení, ktorým len na Slovensku ročne podľahne okolo 30-tisíc ľudí.

Odhaduje sa, že hypertenziu má až polovica Slovákov a Sloveniek, pričom 50 percent z nich o nej ani netuší. Polovica z tých, ktorí poznajú svoju diagnózu, sa na túto chorobu nelieči a ďalšia skupina sa lieči nesprávne.

Rizikové faktory

K rizikovým faktorom hypertenzie patrí vysoká hladina zlého cholesterolu, fajčenie, obezita, nadváha a celkový spôsob života. Patrí sem však aj vyšší vek a genetické predispozície. Preto ak majú vaši rodičia vysoký krvný tlak, je možné, že ho budete mať aj vy a pre istotu si ho pravidelne nechávajte skontrolovať.

Tlakomer, hypertenzia, krvný tlak
Foto: www.ksrealitybites.com

Ak sa hypertenzia nelieči, vedie napríklad k infarktu myokardu, srdcovému zlyhaniu, mozgovej porážke alebo zlyhaniu obličiek. Vysoký krvný tlak teda určite netreba brať na ľahkú váhu.

Prečo sú teda ľudia tak nezodpovední voči vlastnému zdraviu? Vedia o svojom podlomenom zdraví a napriek tomu neprestanú fajčiť, trpia obezitou a nerobia nič preto, aby schudli. V tomto prípade predsa nejde o štíhlu líniu, ale o život.

Ak patríte do tej druhej skupiny, teda k ľuďom, ktorí sa snažia byť zodpovední a starajú sa o svoje zdravie či zdravie svojich blízkych, potom si určite niekde zapíšte nasledujúce potraviny. Podľa výskumov má totiž ich zaradenie do jedálnička významný vplyv na zníženie krvného tlaku.

Kivi

Americkí vedci dokázali, že konzumácia troch kivi denne znižuje krvný tlak. Do ich štúdie sa zapojilo 188 ľudí vo veku 55 rokov a viac, ktorí trpeli miernou hypertenziou. Niektorí z nich mali za úlohu jesť tri kivi denne počas ôsmich týždňov, druhá skupina v rovnakých množstvách konzumovala jablká. Na konci štúdie mala kivi skupina podstatne nižší krvný tlak než tá jablčná. Kivi okrem iných zdraviu prospešných látok obsahuje aj luteín – veľmi silný antioxidant.

Hrach, hrášok
Foto: misterass.com
Tofu, sója
Foto: www.asianfoodgrocer.com

Hrášok, banány a ďalšie potraviny bohaté na draslík

Draslík je jeden z najdôležitejších minerálov v prevencii a liečbe vysokého krvného tlaku. Niekoľko štúdií uvádza, že ľudia s relatívne vyšším príjmom draslíka v strave majú nižší tlak krvi v porovnaní s ľuďmi so stravou na draslík chudobnou.

Nájdete ho v mrkve, paradajkách, zemiakoch, špenáte, hrachu, sladkých zemiakoch, avokáde, jablkách, banánoch, pomaranoch či marhuliach.

Dyňa

Dyňa, ktorú mnohí poznajú aj ako červený melón, obsahuje aminokyseliny, ktoré majú vplyv na zníženie krvného tlaku. Okrem toho má málo kalórií, je sýtiaca, účinná na uhasenie smädu, má slušný obsah vitamínu A a lykopénu, ktorý pôsobí proti rakovine.

Sója

Konzumácia veľkého množstva tofu, ale aj ďalších potravín zo sóje, sa už dlho spája so znížením krvného tlaku. Dokázala to aj štúdia, do ktorej sa zapojilo 5000 ľudí. Všetci zúčastnení patrili do skupiny pacientov, ktorých stravu kontrolovali lekári predchádzajúcich 20 rokov. Vedci zistili, že tí, ktorých strava bola bohatá na izoflavóny, mali výrazne nižší systolický tlak než tí, ktorí tieto látky takmer vôbec neprijímali. Izoflavóny nájdete okrem sóje aj v arašidoch alebo zelenom čaji.

čokoláda
Foto: www.chocolatereviews.co.uk
škorica
Foto: www.flickr.com

Čokoláda

Okrem toho, že tmavá čokoláda znižuje krvný tlak, zlepšuje inzulínovú citlivosť u zdravých ľudí a netreba zabúdať ani na to, že obsahuje antioxidanty. Kakao je bohaté na zložky nazývané flavonoidy, ktoré sa nachádzajú aj v brusniciach, jablkách, jahodách, cibuli, čaji a červenom víne.

V kakau sa vyskytuje konkrétna skupina flavonoidov s názvom flavanoly, ktoré v krvnom obehu bránia látkam podobným tukom upchávať cievy. Ak znížite mieru zrážania krvi, znížite tým aj riziko vzniku infarktu a mŕtvice.

Škorica

Výsledky najnovších výskumov na zvieratách odhalili, že im škorica znižovala krvný tlak. Odborníci preto predpokladajú, že pravidelná konzumácia škorice môže prospievať hypertonikom. Škorica by mala byť vďaka vzácnej kombinácii prospešných látok liekom číslo jeden modernej doby na choroby ako obezita, vysoký krvný tlak či diabetes 2. typu. Státisíce ľudí totiž trpí všetkými tromi ochoreniami súčasne.

Myslite na svoje zdravie na Facebooku

Zdroje: www.huffingtonpost.com, www.pronaturalia.eu, publikácia 150 najzdravších potravín na svete (Jonny Bowden), archív agentúry SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia