Poznáme krajiny, v ktorých sa podniká najlepšie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Nový Zéland Foto: www.travel.nationalgeographic.com

Najlepším miestom na podnikanie je podľa najnovšieho výskumu Svetovej banky Nový Zéland. V rebríčku krajín, v ktorých sa najľahšie zakladá malý a stredný podnik, obsadil prvé miesto.

Bez názvu
Foto: www.travel.nationalgeographic.com

Výskum hodnotil spolu 185 krajín na celom svete. Sledoval, koľko oficiálnych krokov je bežne potrebných na založenie firmy, ako dlho trvajú schvaľovacie procedúry alebo aký vysoký musí byť úvodný kapitál.

Z výsledkov výskumu vyšiel ostrovný štát ako jednoznačný víťaz. Na Novom Zélande stačí jediný krok a jeden deň na to, aby si začínajúci podnikatelia založili firmu – uchádzať sa o registráciu je možné aj elektronickou formou. Vstupné náklady sú 163,55 novozélandských dolárov (asi 113 eur) a základný majetok firmy pritom nie je stanovený.

Druhé miesto v rebríčku Svetovej banky obsadila Austrália, ktorá oproti uplynulým rokom znížila registračný poplatok na 288 eur. Tretie miesto ideálne na podnikanie sa ušlo Kanade. Na registrovanie firmy postačí on-line žiadosť a získanie registračného čísla trvá maximálne päť dní. Slovensko v rebríčku obsadilo 46. miesto.

Rebríček najatraktívnejších krajín na podnikanie

Sydney

1. Nový Zéland

2. Austrália

3. Kanada

4. Singapur

5. Macedónsko

6. Hongkong

7. Gruzínsko

8. Rwanda

9. Bielorusko

10. Írsko

Bez názvu
Foto: www.publishingtrendsetter.com

Singapur, ktorý sa v rebríčku umiestnil na štvrtom mieste, si okrem registrácie vyžaduje aj firemnú pečať – atramentovú pečiatku, ktorá sa využíva ako podpis na dokumentoch. Macedónsko v uplynulých piatich rokoch znížilo požiadavky na úvodné náklady aj čas schvaľovania. V Hongkongu sa k požiadavkám okrem pečate pridáva aj zápis do poisťovne a miestneho penzijného fondu.

Bez názvu
Foto: SITA/zz

V Gruzínsku, ktoré skončilo na siedmom mieste, sa proces oproti uplynulým rokom zjednodušil a dnes už trvá len dva dni. Okrem registrácie si stačí otvoriť nový bankový účet. Hoci podnikať vo Rwande jednoduché nie je, založiť si firmu patrí k ľahkým procesom, ktoré sa dajú uskutočniť on-line a bezplatne.

V Bielorusku založenie firmy trvá len päť dní, asi tretinu času ako vo zvyšku východnej Európy a Ázie. V Írsku musí podnikateľ v prvom kroku podať aj čestné prehlásenie, v ktorom potvrdí, že firma spĺňa potrebné zákony.

Informácie pochádzajú zo stránky Doingbusiness.org a CNN

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať