Poznáme najlepšie slovenské pivá, bojovali o korunky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pivo, kamarati, alkohol
Foto: cervezanomade.cl

Európsky pivovarnícky sektor

Európsky pivovarnícky sektor vyprodukuje každý rok približne 383 mil. hektolitrov piva, ročný predaj predstavuje 110 mld. eur.

Na daniach tento sektor každý rok odvedie 51 mld. eur a vytvorí 2,1 mil. pracovných miest.

Na Slovensku sa vlani vyprodukovalo 3,2 mil. hektolitrov piva.

BRATISLAVA 13. júna (WEBNOVINY) – Slovenské združenie výrobcov piva a sladu (SZVPS) vo štvrtok oceňovalo najlepšie slovenské pivá.

Počas siedmeho ročníka súťaže Slovenská pivná korunka 2013 porotcovia vyhodnocovali 67 vzoriek tohto nápoja z troch a malých samostatných pivovarov a z desiatich malých pivovarov reštauračného typu.

Záštitu nad podujatím prevzal minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. K spoluorganizátorom patril Štátny veterinárny a potravinový ústav SR a Fakulta chemickej a potravinárskej biológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Spomedzi veľkých a malých samostatných pivovarov v kategórii svetlých pív stupňovitosti do 10 % obsadil najvyššiu priečku pivovar Steiger so svojim svetlým výčapným pivom Steiger 10 %.

V kategórii pív so stupňovitosťou 12 % zvíťazili Pivovary Topvar so svetlým ležiakom Šariš 12 %.

V kategórii tmavých a polotmavých pív najcennejšiu korunku získala spoločnosť Heineken Slovensko za pivo Zlatý Bažant Tmavý. Na čele rebríčka kvality miešaných a ochutených pív sa umiestnil Corgoň Radler Citrus, taktiež od Heineken Slovensko.

Obrazom: Slovenskí pivovarníci súťažili o pivné korunky

Slovenskí pivovarníci súťažili o pivné korunky
Počas siedmeho ročníka súťaže Slovenská pivná korunka 2013 porotcovia vyhodnocovali 67 vzoriek tohto nápoja z troch a malých samostatných pivovarov a z desiatich malých pivovarov reštauračného typu. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

Slovenskí pivovarníci súťažili o pivné korunky
Prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu (SZVPS) Júlia Hurná počas odovzdávania ocenení 7. ročníka súťaže Slovenská pivná korunka 2013. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher
Slovenskí pivovarníci súťažili o pivné korunky
Európsky pivovarnícky sektor vyprodukuje každý rok približne 383 mil. hektolitrov piva, ročný predaj predstavuje 110 mld. eur. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher
Slovenskí pivovarníci súťažili o pivné korunky
Na Slovensku sa vlani vyprodukovalo 3,2 mil. hektolitrov piva. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher
Slovenskí pivovarníci súťažili o pivné korunky
Počas siedmeho ročníka súťaže Slovenská pivná korunka 2013 porotcovia vyhodnocovali 67 vzoriek tohto nápoja z troch a malých samostatných pivovarov a z desiatich malých pivovarov reštauračného typu. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

Malé reštauračné pivovary súťažili v troch kategóriách. Konkurenciu medzi svetlými spodne kvasenými pivami do 12 % porazila spoločnosť Kastelán s dvanástkou Thurzo.

Prvenstvo v kategórii tmavých a polotmavých spodne kvasených pív získal Bratislavský Bubák 12 % z Bratislavského meštianskeho pivovaru a najlepšie medzi vrchne kvasenými pivami sa umiestnil nápoj Victoria Weizen 13 %, ktorý vyrába Turčiansky pivovarnícky dom Victoria.

Podľa slov prezidentky SZVPS Júlie Hurnej má pivovarníctvo pozitívny vplyv na rôzne oblasti života, vrátane hospodárstva.

„Pivo predstavuje pre ekonomiku obrovskú hodnotu, podporuje domáce prostredie. Ak by sa rozvoj tohto sektora výraznejšie podporoval, mohol by zohrať významnú rolu pri tom, ako pomôcť národným ekonomikám nájsť východisko zo súčasného ekonomického poklesu,“ doplnil David Long z Pivovarníckeho a liehovarníckeho inštitútu (Institute of Brewing and Distilling) na štvrtkovej tlačovej konferencii pri príležitosti odovzdávania pivných koruniek.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľubomír Jahnátek