Poznáme víťazov súťaže malých dizajnérov hračiek IKEA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BRATISLAVA 2. februára (WBN/PR) – Už druhý rok za sebou sme vyzvali deti, aby navrhli špeciálnu limitovanú kolekciu plyšových hračiek. V krajinách po celom svete deti vytvorili vskutku kreatívne návrhy, do súťaže sa celkovo zapojilo 52 000 kresieb. Z vybraných kresieb sa teraz stane špeciálna limitovaná kolekcia plyšových hračiek, ktorej predaj sa začne v obchodných domoch IKEA na celom svete ako súčasť novej Kampane IKEA pre dobrú vec, ktorá je zameraná na podporu práv detí na hru.

Zo všetkých úžasných obrázkov porota vybrala desať víťazov, detí vo veku od 5 do 9 rokov. Bola medzi nimi aj kresba šesťročného Lukáška z českého Kladna. Lukáš pôvodne prišiel do obchodného domu IKEA Zličín s nápadom, že bude kresliť raketu. Na mieste však zmenil názor a vznikol obrázok s pruhovaným farebným vtáčikom s dvoma hlavičkami, ktorý svojou originalitou zaujal i odbornú porotu v celosvetovej konkurencii.

Okrem českého víťaza pochádzajú ostatné návrhy z Thajska, Indonézie, Španielska, Hongkongu, Egypta, Fínska, Francúzska, Turecka a Kanady. Bodil Fritjofsson, vývojárka výrobkov pre Detskú IKEA, sa k desiatim finálnym kresbám vyjadrila nasledovne: „Zistili sme, že ide o skutočných dizajnérov! Svet nebude mať núdzu o budúcich potenciálnych umelcov a návrhárov, niektoré kresby boli naozaj umeleckými dielami. Táto aktivita dáva deťom možnosť, aby boli kreatívne a nakreslili si svoju vysnívanú hračku, čo podnecuje ich fantáziu.“

Víťazné návrhy sú nápadité a vtipné. Hlavné kritériá pri výbere boli tie, aby kresbička bola neobyčajná, aby skutočne vznikla len na základe detskej fantázie a mala jedinečné vyjadrenie. Dostali sme tisícky nádherných návrhov z celého sveta. „To číslo je vynikajúce! Tvorivosť je univerzálna záležitosť a zdá sa, že deti zo všetkých krajín sa inšpirujú podobnými tvormi – dinosaurami, vtákmi a príšerkami. Ide naozaj o zaujímavé výtvory – s tými ich žmurkajúcimi očami, nohami, ktoré chodia dopredu aj dozadu, a inými zázračnými vlastnosťami. Deti skutočne čerpajú inšpiráciu z vlastnej hlavy a nič nekopírujú.“ komentuje výtvory detskej fantázie Bodil Fritjofsson.

Za každú plyšovú hračku predanú v období od polovice novembra až do decembra 2016 venuje IKEA Foundation 1 euro na podporu práv detí na hru, rozvoj a zábavu v najzraniteľnejších komunitách sveta.

Kampaň IKEA pre dobrú vec nadväzuje na Kampaň plyšových hračiek pre vzdelávanie. Vďaka nej sa od roku 2003 vyzbieralo 88 miliónov eur, ktoré IKEA Foundation darovala organizáciám Save the Children a UNICEF na podporu zvýšenia školskej dochádzky u najviac ohrozených detí a detí žijúcich na okraji spoločnosti. Darované finančné prostriedky taktiež poslúžili na vyškolenie učiteľov, poskytnutie vzdelávacích materiálov a zdokonalenie systémov určených na ochranu detí v školách a miestnych komunitách. Na Slovensku sa v roku 2015 predalo 52.470 hračiek. Naši zákazníci tak prispeli na vzdelávanie detí sumou €52.470, za čo im ďakujeme!

„Vzdelanie je najspoľahlivejšou cestou, ako sa vymaniť z chudoby. I napriek tomu, že všetky deti majú právo na vzdelanie, stále existuje mnoho takých, ktoré túto možnosť nemajú. Spolupráca s organizáciami UNICEF a Save the Children počas 13 rokov nám poskytla možnosť strategicky sa tejto problematike venovať a investovať do zlepšenia kvality vzdelávania v niektorých z najchudobnejších komunít na svete – a sme nesmierne vďační všetkým zákazníkom a pracovníkom IKEA, ktorí sa podieľali na tom, aby sa sen o vzdelaní splnil 12 miliónom detí,” povedal Per Heggenes, CEO IKEA Foundation.

Napríklad v Etiópii finančné prostriedky z nadácie IKEA Foundation otvorili organizácii UNICEF cestu k deťom vo vidieckych farmárskych komunitách so základným vzdelaním. Flexibilný model školského vzdelávania je natoľko úspešný, že ho etiópska vláda začala uplatňovať v celej krajine.

V Číne finančné prostriedky nadácie IKEA Foundation umožnili vybudovanie stredísk pre rozvoj detí v rannom štádiu života určených znevýhodneným deťom žijúcim vo vybraných vidieckych komunitách. Vplyv týchto stredísk na život detí prispel k rozhodnutiu čínskej vlády zaviesť všeobecné predškolské vzdelávanie.

„Organizácia UNICEF oceňuje odhodlanie nadácie IKEA Foundation spolu so zamestnancami a zákazníkmi IKEA, s ktorými v priebehu 13 rokov pomáhali zmeniť životy detí prostredníctvom vzdelania,” povedala Josephine Bourne, ktorá vedie vzdelávací program UNICEF na globálnej úrovni. „Na týchto úspechoch budeme aj naďalej stavať, aby ešte viac tých najzraniteľnejších detí sveta, ktoré žijú na okraji spoločnosti, dostalo príležitosť vytvoriť si prostredníctvom vzdelania lepšiu budúcnosť pre seba i svoje rodiny.”

S podporou nadácie IKEA Foundation pracuje organizácia Save the Children v 17 ázijských i európskych krajinách v snahe sprístupniť vzdelanie deťom, ktoré do školy nikdy nenastúpili, alebo boli nútené školskú dochádzku predčasne ukončiť. Cieľom tejto iniciatívy je zlepšiť prostredie na štúdium a vyškoliť učiteľov v oblasti metodológie, ktorá berie ohľad na potreby detí a je nenásilná a inkluzívna.

V Bangladéši, na Filipínach a vo Vietname organizácia Save the Children spolu so splnomocnencami pre vzdelanie a organizáciami občianskej spoločnosti podporuje reformu vzdelávacieho systému a praktík s cieľom zaručiť deťom z národnostných menšín výuku v jazyku, ktorému rozumejú.

„Vzdelanie je jedným z ľudských práv a prostriedkom, pomocou ktorého možno deti vybaviť schopnosťami a vedomosťami potrebnými na to, aby sa dokázali presadiť vo svete. Vzdelanie taktiež zachraňuje životy a buduje mier. Organizácia Save the Children si veľmi váži partnerstvo, ktoré sme naviazali s nadáciou IKEA Foundation, aj podporu zo strany zamestnancov a zákazníkov IKEA na celom svete. Spoločne sa nám podarilo dosiahnuť obrovské zmeny v zlepšení životnej situácie detí s postihnutím a detí z národnostných menšín. Organizácia Save the Children nepoľaví vo svojom úsilí, pokiaľ všetky deti na svete nebudú mať prístup ku vzdelaniu,” povedal David Skinner, riaditeľ Svetovej iniciatívy pre vzdelávanie organizácie Save the Children.

Kampaň plyšových hračiek za vzdelanie síce svoju úspešnú sériu už ukončila, nadácia IKEA Foundation bude ale i naďalej pokračovať v podpore organizácií UNICEF a Save the Children prostredníctvom grantov vo východnej Európe, subsaharskej Afrike a Ázii v oblasti vzdelávania, predškolskej starostlivosti a rozvoja, ochrany detí, pomoci dospievajúcim a humanitárnej pomoci.

Video o Kampani plyšových hračiek:

Víťazné kresby

Bodil Fritjofsson, vývojárka výrobkov pre Detskú IKEA, sa takto vyjadrila k víťazným kresbám:

Dvojvtáčik

Lukáš, 6 rokov, Česká republika

„Toto bude výzva, pokiaľ ide o výrobu, ale určite to bude výborný detský kamarát. Môže to byť dokonca hračka pre dvoch, pričom každý sa bude hrať s jedným koncom. Takisto vie chodiť dopredu aj dozadu.“

Pozrite si video, ako sme Lukáškovi oznámili, že sa stal jedným z víťazov: https://www.youtube.com/watch?v=4PV1HGpOPck.

Zelená žabo-prasiatko-opička

Maïa, 6 rokov, Francúzsko

„Táto kresba nás naozaj veľmi zaujala! Skvelý prekvapený výraz v tvári, tri nohy, nos a chvost z nej robia bláznivé, ale zároveň také milé stvorenie, že si ho okamžite zamilujete.“

Žltý vtáčik

Salma, 8 rokov, Egypt

„Z tohto vtáčika skutočne vyžaruje detská predstavivosť a fantázia. Jasná žltá farba navyše každého rozveselí.“

Svetlomodrý bodkovaný psík

Miro, 7 rokov, Fínsko

„K tomuto sa budú deti rady túliť!“

Červená príšerka

Chutirada, 5 rokov, Thajsko

„Jej zuby sú jednoducho úžasné a ešte má aj pupok v tvare znamienka plus. Je strašidelná, ale tiež veselá, tak trochu ‘hrôzostrašná’, takmer akoby sa bála sama seba.“

Slniečko

Léonard, 6 rokov, Kanada

„Hrejivé, roztomilé slniečko, ktoré na vás máva a volá – poďte sem!“

Dinosaur-kôň

Yik To, 7 rokov, Hongkong

„Kto by nechcel dinosaura?! Tento je nádherný, sebavedomý a má odvahu chodiť po svojom.“

Ružový koník v štýle punk

Naurazka Salsabila, 9 rokov, Indonézia

„Páčila sa nám tá hriva, vyzerá trochu ako kohútí hrebienok. Je veľmi milý a pekne zaoblený, ale nie je len tak hocikto – má nohy, ktorými sa môže vydať dopredu aj dozadu.“

Lev

Irmak, 5 rokov, Turecko

„Je to mačiatko alebo naozajstný lev? Vyzerá, akoby sa sám hral pred zrkadlom, skúšal hrozivé výrazy, strapatil si hrivu a trochu strašil sám seba!“

Ružový vtáčik

Amina, 6 rokov, Španielsko

„Tento vyzerá, akoby sa práve chystal niekam vyraziť, je veľmi zvedavý a natešený – pozrite na tie červené líčka a obrovské oči.“

Všetkých víťazov si môžete pozrieť na http://www.IKEAmalydizajner.sk/sk/

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie IKEA