Pražská cestovka ponúka výlety na miesta korupčných káuz

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Corrupt Tour Foto: www.trust.org

Nová cestovná agentúra Corrupt Tour sa domácim i zahraničným turistom rozhodla ukázať „to najlepšie z najhoršieho“, čo Česká republika môže ponúknuť. O zájazdy k „pamiatkam“ spojených s najväčšími korupčnými kauzami je v Čechách nesmierny záujem.

Praha už roky láka turistov najmä na stredoveké centrum tvorené z labyrintu kamenných uličiek, romantických zákutí, starých námestí a históriou dýchajúcich pamiatok. Stovežatá metropola však môže ponúknuť omnoho viac. Dôkazom je aj vznik novej cestovnej agentúry Corrupt Tour, ktorá sa rozhodla poskytnúť pohľad na históriu mesta z inej perspektívy – turistom ponúka prehliadky miest zaváňajúcich korupciou. Na nedostatok záujmu sa sťažovať nemôže – zájazdy sú vypredané na týždeň a pol dopredu a návštevníci žiadajú o „korupčné“ prehliadky aj v ďalších českých mestách.

Bez názvu
Foto: www.trust.org

Corrupt Tour vznikla uplynulý rok na podnet českého filozofa a prekladateľa Petra Šourka. Ponuku agentúra zostavila v priebehu zimy a od februára tohto roku dostali finálnu podobu štyri tematické zájazdy. „Rozmýšľali sme, v čom je Česká republika unikátna a podľa nás má čo ponúknuť práve na poli korupcie,“ uviedol pre server Lidovky.cz Pavel Kotyza. „Chceme na korupciu upozorňovať a zároveň ľudí vzdelávať. Všetko robíme legálne,“ dodal Kotyza. Hoci medzi politikmi a podnikateľmi agentúra nemá veľmi pozitívny ohlas, široká verejnosť ponuku privítala s nadšením. Záujemcovia patria k rôznym vekovým skupinám od mladej generácie až po seniorov.

Bez názvu
Foto: www.trust.org

V ponuke agentúry sa nachádza napríklad Pražské ornitologické safari, alebo po hniezdach pražských vtákov, ktoré ponúka pohľad na vily podnikateľov a manažérov spájaných s korupciou. Nemocnice na kraji zákona ponúknu prehľad o nákupe drahých prístrojov do nemocníc IKEM, Motol a Střešovice. Cestovná kancelária neobišla ani stavbu predraženého pražského tunela Blanka či prázdne pole, na ktorom mal byť kedysi postavený Olympijský štadión. Projekt, ktorý v prípravnej fáze zhltol milióny českých korún, aj napriek varovaniam nakoniec nikdy nevznikol.

Zájazdy sa pohybujú v cene od 299 do 599 českých korún a skladajú sa z pešej prechádzky v kombinácii s autobusovými presunmi. Klientov sprevádzajú sprievodcovia v tmavomodrých uniformách s červeno-modrou šatkou okolo krku, ktorí poskytujú podrobný výklad o korupčných kauzách spojených s navštívenými miestami. K Prahe a Ústí nad Labem sa pomaly pridajú aj ďalšie lokality. „Veľmi zaujímavé sú napríklad České Budějovice, Brno, Karlove Vary alebo Ostrava,“ uviedol Pavel Kotyza z Corrupt Tour.

Námety na zaujímavé objekty zaváňajúce korupciou zbiera pracovný tím na svojich internetových stránkach. Okrem toho pripravuje aj edíciu hracích kariet „Openkrad“ s mafiánskymi motívmi narážajúcimi na predražený pražský projekt električeniek opencard, ktoré vyvolali mnoho podozrení kvôli spôsobu prideľovania zákaziek.

www.smh.com.au, www.lidovky.cz

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať