Prečo mala mama pravdu, keď nás nútila jesť mrkvu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mrkva, zelenina
Foto: mipagina.1001consejos.com

BRATISLAVA 24. augusta (WEBNOVINY) – Aj vás mama v detstve nútila jesť mrkvu, pretože je veľmi zdravá? Mala úplnú pravdu. Neuropatológ Michael Murray právom nazval mrkvu kráľovnou zeleniny.

Hoci s mrkvou sa nám spája predovšetkým starostlivosť o oči, dokáže toho oveľa viac. Nedávne výskumy naznačujú, že už len jedna mrkva denne by mohla až o polovicu znížiť riziko vzniku rakoviny pľúc. To však neznamená, že pokojne môžete fajčiť ďalej a popri tom jesť mrkvu.

Silné protirakovinové účinky

Treba zdôrazniť, že protirakovinové účinky zeleniny treba brať veľmi vážne. Mrkva má vysoký obsah karotenoidov, antioxidačných látok nachádzajúcich sa v rastlinách, ktoré majú množstvo zdraviu prospešných účinkov. Už ste zrejme počuli o pozitívnych účinkoch betakaroténu, je to však len jeden z 500 členov skupiny karotenoidov.

Dieťa
Foto: www.static.poshsblackbook.com

Niektoré výskumy naznačujú, že iné karotenoidy by mohli byť ešte dôležitejšie. Ich vysoký príjem súvisí s poklesom vzniku rakoviny močového mechúra, krčka maternice, prostaty, hrtana, pažeráka a hrubého čreva o 50 percent, ako aj s 20-percentným znížením menopauzálnej rakoviny prsníka.

Mrkva je tiež bohatá na alfakarotén. Výskumy biochemikov z japonskej Kyoto Prefectual University of Medicine potvrdzujú, že alfakarotén môže byť v boji proti nádorom účinnejší ako betakarotén.

Podľa Walta Willetta, riaditeľa odboru výživy na Harvarde, desiatky štúdií dokazujú priaznivý vzťah medzi konzumáciou zeleniny a ovocia s vysokým obsahom obsahom karotenoidov a menším výskytom srdcovo-cievnych ochorení, nehovoriac o výskyte rakoviny pľúc, žalúdka, hrubého čreva, prsníka, krčka maternice a pankreasu.

Spojenie mrkvy a bystrého zraku nie je mýtus

Mrkva je pre oči skutočne dobrá. Je výborným zdrojom luteínu a zeaxatínu, dvoch ďalších karotenoidov, ktoré ak pracujú spoločne, sľubujú obrovskú ochranu očí a pomoc pri predchádzaní poškodenia makuly a vzniku sivého zákalu. Alfakarotén a betakarotén sa menia v tele na vitamín A, ktorý okrem toho, že je výborný antioxidant a posilňovač imunity, zabezpečuje tvorbu rodopsínu, svetločerveného pigmentu v očiach. Rodopsín je pre oči potrebný najmä v prítmí – zvyšuje totiž účinnosť oblasti sietnice citlivej na svetlo – a preto nedostatok vitamínu A môže viesť k šeroslepote.

Víťazom je varená mrkva

Mrkva, šťava, jablko
Foto: saboruniversal.com

V súboji medzi surovou a varenou mrkvou zvíťazila tá varená. Varením totiž nastávajú mierne zmeny v nutričnom obsahu za súčasného zvyšovania využiteľnosti niektorých živín. Stále platí, že obe verzie mrkvy sú veľmi zdravé.

Aby ste z karotenoidov v mrkve vyťažili čo najviac, konzumujte ich s malým množstvom tuku. Karotenoidy a vitamín A sú rozpustné v tukoch a v takomto stave sa lepšie vstrebávajú. Preto možno ani netušíte, ako svojmu telu robíte dobre, keď si na obed dáte slepačiu polievku s varenou mrkvou.

No a na záver, mrkva je výborná zelenina na odšťavovanie, pričom šťava sa často využíva pri detoxikačných kúrach.

Myslite na svoje zdravie na Facebooku

Zdroj: publikácia 150 najzdravších potravín na svete od Jonnyho Bowdena

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať