Prečo pivo a jedlo k sebe patria? Spoznajte pravidlá párovania piva a jedla

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dolnozemske placky s.jpg
Dolnozemské placky. Foto: Heineken

Pivo a jedlo vytvárajú spoločne dokonalú symbiózu. Ich vzájomná kombinácia ponúka neobmedzené možnosti, ktoré potešia naše zmysly,  stačí len poznať umenie párovania piva a jedla. Správny výber a kombinácie chutí sú zárukou nových gastronomických zážitkov a potešení.

Na to, aby ste porozumeli párovaniu chutí, potrebujete poznať základné pravidlá párovania piva a jedla. Heineken vám preto prináša jednoduchý manuál, ako vytvoriť z každého jedla gurmánsky zážitok:

Technika prípravy jedál

Dôležitá je forma prípravy jedla. Jemné techniky prípravy ako surový stav, parenie alebo varenie sa hodia všeobecne k ľahkým pivám (sladké a ovocné, ľahké piva). Intenzívne spôsoby úpravy, ako napríklad barbecue, grilovanie a dusenie, dodávajú veľa chutí, a preto sú v týchto prípadoch vhodnejšie plnšie pivá (horké a chmeľové, sladové pivá).

Intenzita chutí

Dbajte na intenzitu chuti piva a jedla. Ak je pivo príliš silné oproti jedlu alebo jedlo má intenzívnejšiu chuť ako pivo, jedno „predbehne“ druhé a stratíte tak polovicu chuti. Pivo a jedlo musia spolu ladiť.

Cviklove carpaccio s fetou a orechami s.jpg
Cviklové carpaccio s fetou a orechami. Foto: Heineken

Dopĺňanie chutí

Dopĺňanie je kombinovanie jednej alebo dvoch chutí obsiahnutých v jedle s podobnými chuťami v pive, napríklad ovocná – ovocná alebo horká – horká chuť. Ľahké pivo sa hodí k ľahkým jedlám, ako je ryba. Silné a tmavé pivo zase ladí s plnou chuťou pečeného mäsa.

Kontrast chutí

Kontrast je prípadom „navzájom sa priťahujúcich protikladov“. Príkladom môže byť  ovocné pivo v kombinácii s aromatickým syrom alebo ostrou chilli chuťou jedla.

Čistenie

Čistenie je tromfom u všetkých pív. Oxid uhličitý v pive čistí jazyk, takže chuťové bunky si pri ďalšom súste vychutnajú celú radu chutí.

Pomaly pecene trhane hovadzie s.jpg
Pomaly pečené trhané hovädzie. Foto: Heineken

MANUÁL KOMBINOVANIA CHUTÍ

Chuťový segment piva Technika prípravy jedla Jedlo
 Sladké a ovocné

Jemná.

Surový stav, parenie, fritovanie.

Sladké a ovocné;

Korenisté.

Ovocie, dezerty, predjedlá.

 Ľahké sladové

Veľmi jemná.

Surový stav, parenie, varenie

Fritovanie

Ľahké  jemné jedlá,

Slané a obaľované;

Morské plody, vajcia

Jemne pikantné.

Šaláty, snacky.

Sladové horké

Stredne intenzívna.

Grilovanie, vyprážanie, pečenie.

Slané a korenisté

Ryba,  mäso,

Zelenina.

Intenzívne horké a chmeľové

Stredne až intenzívna.

Grilovanie, vyprážanie, pečenie

Slané, mastné,  korenisté,

Mäso  zelenina

Dezerty s exotickou chuťou ovocia ako mango alebo passion fruit

Plné sladové

Intenzívna.

Barbecue, grilovanie, pečenie, dusenie.

Pečené alebo opekané.

Komplexné, silné, korenisté.

Mäso, ťažké syry s intenzívnou chuťou

 Pšeničné a korenisté

Stredná až intenzívna,

Opekanie, dusenie, barbecue.

Umami (ázijské jedlá),

Bylinky;

Hydina, zelenina.

 Pražené a čokoládové

Intenzívna.

Dusenie, vyprážanie, pečenie, dusenie,

Grilovanie, barbecue.

Opekané, zemité,

Komplexné.

Mäso,

Dezerty.

Informačný servis

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Heineken