Predĺžte si život s hroznom

Hrozno, ovocie
Foto: www.saborysalud.com

BRATISLAVA 3. septembra (WEBNOVINY) – Hrozno vám môže predĺžiť život a zároveň sa dá využiť ako vynikajúci dezert. Okrem mnohých prospešných látok je to veľmi chutné ovocie, ktoré môžete kombinovať ako so sladkým, tak aj so slaným. Skúsili ste si ho niekedy zamraziť? Jeho bobule chutia ako malé zmrzlinové guľôčky a sú tou najlepšou dobrotou na zobanie, keď neskoro večer pri televízore máte chuť na niečo sladké.

Tajomstvo dlhého života odhalené

Hrozno je akási lekáreň plná zdravých živín, z ktorých mnohé potenciálne predlžujú život. Napríklad, v jeho šupke sa nachádza resveratrol, ktorý sa spája so zníženým výskytom kardio-vaskulárnych ochorení a znižuje aj pravdepodobnosť vzniku rakoviny. Pôsobí ako antiumonogén, pretože blokuje aktivitu faktorov vyvolávajúcich zmeny bunky, ktoré vedú k vzniku rakoviny. Okrem toho je to silný antioxidant, ktorý pomáha pri ochrane pred poškodením DNA voľnými radikálmi.

Životnosť buniek kvasiniek, vínnych mušiek, červov a myší bola dramaticky predĺžená už nepatrným množstvom resveratrolu. To je dôvod, prečo sa táto látka propaguje ako jeden z najlepších doplnkov výživy proti starnutiu. Jeho najlepším zdrojom je šupka tmavého hrozna.

Hrozno, ovocie
Foto: www.trendenciasbelleza.com

Keďže hrozno pomáha spomaliť proces starnutia, môžete ho použiť aj ako účinnú pleťovú masku. Vyskúšajte tento recept, ktorý je rovnako ako na tvár vhodný aj na horné partie stehien ako zábal proti celulitíde:

– 5 lyžíc hroznovej šťavy

– lyžička medu

– 2 lyžice denného krému

Je toho však ešte viac

Zdravotné prínosy hrozna sa však nekončia pri resveratrole. Jeho semienka a šupka podľa najnovších výskumov dokážu znížiť hladinu zlého cholesterolu a zvýšiť hladinu toho dobrého. Látky nájdené v hrozne tiež zmierňujú príznaky alergie, pretože majú prírodný antihistamínový účinok. A takisto chránia telo pred pôsobením vonkajších a vnútorných škodlivých faktorov, akými sú cigaretový dym alebo znečistené ovzdušie.

Hrozno obsahuje napríklad kyselinu listovú, farbivá a minerálne látky a stopové prvky. Z minerálnych látok má najvyššie zastúpenie draslík, ktorý pomáha organizmu nielen pri odstraňovaní odpadových látok, riadení srdcového rytmu, ale pomáha nám aj jasne myslieť. Vlákniny, ktoré sú v šupkách hrozna, podporujú činnosť čriev. Zároveň obsahuje vitamín C, E a vitamíny skupiny B.

Pozor na pesticídy

Predstavitelia Environmental Working Group zaradili hrozno na zoznam dvanástich potravín najviac kontaminovaných pesticídmi. Preto sa odporúča konzumovať hrozno z ekologického poľnohospodárstva.

Myslite na svoje zdravie na Facebooku

Zdroje: publikácia 150 najzdravších potravín na svete (Jonny Bowden), www.byliny.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom