Z tatranského plesa vylovili veslo z čias Rakúsko-Uhorska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Štrbské Pleso
Štrbské Pleso Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

POPRAD 19. októbra (WEBNOVINY) – Potápači v piatok zo Štrbského, Nového Štrbského, Velického a Popradského plesa vo Vysokých Tatrách vytiahli 189,5 kg odpadkov. Väčšinou išlo o „turistický“ odpad ako sú plastové poháre, sklenené fľaše, konzervy, plastové obaly a vrecká.

Kuriozitou bola časť hlineného krčahu pochádzajúceho zo začiatku 20. storočia, ktorý ležal na dne Štrbského plesa. „Medzi odpadkami sa našlo hrdzavé veslo ešte z čias Rakúsko-Uhorska, gumená hadica, okraj 200 litrového suda, kovová tyč, diely jedálenského riadu, kus linolea i kovové drôty,“ informoval koordinátor akcie Čisté vody zo Štátnych lesov Tatranského národného parku Pavol Kráľ.

Do štyroch tatranských plies sa v piatok ponorilo 65 potápačov z celého Slovenska. Odpadkami bolo najviac znečistené Štrbské pleso. Z neho 37 potápačov vytiahlo 128,5 kg odpadkov. Potápači sa tu sťažovali na malú viditeľnosť, ktorá bola maximálne dva až štyri metre.

Obrazom: Potápači vytiahli z plies plasty, sklo, ale aj hrdzavé veslo z čias Rakúsko-Uhorska

Na dne Štrbského plesa našli potápači všeličo
V piatok 19. októbra sa do štyroch tatranských plies ponorilo viac ako 60 potápačov, aby počas 19. ročníka podujatia Čisté vody zbavilo plesá odpadkov na dne. Z dna Popradského, Štrbského, Nového Štrbského a Velického plesa vytiahli potápači 4,5 tony odpadkov. Na obrázku je Štrbské pleso. Foto: SITA/Viktor Zamborský

Pre návštevníkov bol vodník veľkou atrakciou
Pri Štrbskom plese ich do vody vyprevádzal vládca morí a vôd Poseidón. Foto: SITA/Viktor Zamborský
Zberači našli pod hladinou množstvo odpadkov
Váženie nazbieraných smetí z dna tatranských plies. Foto: SITA/Viktor Zamborský
O bizarné predmety nebolo na dne plies núdza
Špička lyže, ktorú vylovili potápači počas 19. ročníka podujatia Čisté vody. Foto: SITA/Viktor Zamborský
Potápači si v kalných vodách pomáhali baterkou
V mútnom plese si museli dávať pozor na ostré predmety i kamene. Foto: SITA/Viktor Zamborský

Ojnicu z auta a oceľovú platňu spolu s iným odpadom, zväčša obalov z potravín, vytiahli 15 potápači z Popradského plesa.

Piati potápači sa ponorili pod hladinu Velického plesa a na breh vyniesli pol kilogramu obalov z potravín. V Novom Štrbskom plese sa ponáralo osem potápačov, ktorí z neho vylovili 2,5 kilogramu odpadkov. Súčasne s čistením tatranských plies upratovali dobrovoľníci aj koryto potoka Biela v Ždiari. Okrem pneumatík v ňom vyzbierali takmer 200 kilogramov odpadkov.

Video: Potápači čistili tatranské plesá

V poradí už 19. ročník akcie Čisté vody je súčasťou 27. Medzinárodného festivalu potápačských filmov. Za 19 rokov uskutočnili potápači v tatranských plesách 1233 ponorov. Z tatranských plies potápači vytiahli spolu 4770 kg odpadkov. Najviac odpadkov, až 506 kg, vytiahli potápači z plies v roku 2004.

Najmenej našli potápači v roku 1994, kedy z plies vytiahli iba 50 kg odpadkov. Kým v minulosti prevládal stavebný odpad pochádzajúci ešte z čias prelomu 19. a 20. storočia, prípadne z obdobia rozsiahlych stavebných aktivít v 70-tych rokoch minulého storočia, v posledných rokoch nachádzajú potápači prevažne obaly z potravín.

K potápačom sa pridalo aj 14 dobrovoľníkov z Pivovarov Topvar, ktorí zamierili k potoku Biela v obci Ždiar.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať