Rakúske gymnázium v ​​Prahe, manažment DELTY sa osvedčil

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: DELTA Projektconsult

BRATISLAVA 5. októbra (WBN/PR) – Deň 1.septembra 2015 sa stal vďaka precíznej koordinácii stavby úplne novej budovy gymnázia pre učiteľov a študentov výnimočný, lebo začali výučbu v úplne nových, komfortných priestoroch. Na jej vzniku sa podieľala spoločnosť DELTA Projektconsult Slovakia, ktorá má najmä v Rakúsku bohaté skúsenosti s riadením a koordináciou výstavby budov z oblasti školstva a aj na tomto projekte opäť potvrdila, že vie držať garancie termínu aj pri tak rozsiahlom objekte presne na deň. Veď otvorenie s oneskorením, aj keby len jedného mesiaca, by stratilo význam. Školský rok skrátka začínal 1. septembra 2015.

Súkromné ​​Rakúske gymnázium v ​​Prahe vzniklo v roku 1991. Doteraz sídlilo v rôznych dočasných prenajatých priestoroch a tam sa študenti a ich učiteľský zbor nachádzali až do júna 2015. Na konci augusta sa konečne všetko zmenilo, lebo sa všetci mohli presťahovať do novej krásnej budovy v Prahe v Modřanoch.

Šikovné riešenie odhlučnenej výučby

Foto: DELTA Projektconsult

Nový areál Rakúskeho gymnázia bol pod dohľadom DELTY vystavený počas dvoch rokov a zaberá viac ako 11 000 m2. Skladá sa z hlavnej trojpodlažnej budovy, telocvične, viacúčelového ihriska a bežeckej dráhy. Už pri vstupe do školy si človek uvedomí, aký v budove panuje pokoj. „Od rušnej ulice totiž delí areál školy vysoký trávnatý val. Tento val bol vytvorený zo zeminy, ktorá vznikla pri výstavbe telocvične, ktorá sa nachádza pod úrovňou terénu. Teda z odpadu sa v podstate stala veľmi užitočná a účelová zábrana,“ spresnil Erik Štefanovič, konateľ bratislavskej DELTY. Súčasťou školského priestoru je bežecká tartanová dráha, doskočisko a viacúčelové ihrisko. Priamo pri budove sa nachádzajú odpočívadla. Nechýbajú tiež parkovacie miesta pre autá a dostatok stojanov pre cyklistov. Štefanovič k projektu gymnázia ďalej doplnil: „Samotná budova gymnázia skôr pripomína vysokoškolský štandard, lebo v prízemí nájdete napríklad reprezentatívnu aulu a tiež knižnicu s terasou, ďalej zborovňu či jedáleň, ktorá je viacúčelová – môže slúžiť napríklad ako multifunkčná sála, možno ju tiež rozdeliť na dve časti, pričom tá menšia sa dá využiť ako hudobná či zasadacia miestnosť „. V jednotlivých poschodiach budovy sa nachádzajú učebne. Veľmi dobre sú pre praktickú výučbu vybavené učebne chémie a biológie. Nechýba chemické laboratórium či počítačová učebňa. Stropy v učebniach sú akustické. Celá budova je vybavená úsporným LED osvetlením. Raritou je celodrevená telocvičňa, ktorá je z veľkej časti pod úrovňou terénu. Štefanovič k technickému riešeniu telocvične dopĺňa: „Telocvičňa stojí na bridlicovom podloží, pri jej výstavbe stavbári zápasili so spodnou vodou, vodorovné a zvislé podzemné konštrukcie sa museli riadne zaizolovať. Telocvičňa má šikovne vyriešený dostatok svetla vďaka veľkým strešným oknám, ktorými prechádza do telocvične dostatok denného svetla. Zaujímavo je riešená tiež strecha telocvične, ktorá je zelená, bezúdržbová a doplnená fasádnymi oknami tesne pod strechou. Dostatku svetla v priestore celej telocvične napomáhajú zaujímavo aj rebriny. Vytvárajú optickú stenu, ktorá bráni preleteniu lopty do priľahlých miestností s náradím, ale súčasne prepúšťajú dostatok svetla. V telocvični je ihrisko na hádzanú, volejbal či na badminton. Celá telocvičňa je z dreva, stropy nevynímajúc. „

DELTA bola pre tento projekt vybraná nielen z dôvodu bezproblémovej komunikácie s investorom v nemčine, ktorá predstavuje pre DELTU hlavný firemný jazyk, ale predovšetkým preto, že je preslávená tým, že dokáže dodržať stanovené termíny pri realizácii. Práve garancie termínu kolaudácie, začatie prevádzky a otvorenie boli tiež dôvodom, prečo si ju investor vybral.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Erik Štefanovič
Firmy a inštitúcie Delta Projektconsult