Reštaurácie bojujú o prežitie, žiadajú obmedzenie používania gastrolístkov iba na ich prevádzky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Stravné lístky, gastrolístky
Foto: ilustračné, SITA/Ľudovít Vaniher

Až 68 % prevádzkovateľov reštaurácií volá po obmedzení použitia príspevku na stravovanie len na gastro sektor. Vyplýva to z prieskumu agentúry 2muse pre iniciatívu Pomoc pre gastro.

Táto zmena by podľa prevádzkovateľov znamenala dôležitú pomoc pre gastrosektor, ktorý je tvrdo zasiahnutý koronakrízou.

Stravné v potravinách

Na Slovensku dnes, v dôsledku hygienických obmedzení, významná časť stravného, ktoré v minulosti ľudia míňali v reštauráciách na jedlo, končí v maloobchode na potraviny. Tieto peniaze chýbajú reštauráciám.

„Ak aj krízu prežijeme, bude to veľmi ťažké. Preto by sme privítali, ak by sa gastrolístky a gastrokarty dali použiť aspoň počas stanoveného obdobia len v gastrosektore a nie v supermarketoch,“ vysvetlil prevádzkovateľ siete NP Patisserie, Koliba, Fresh Arsene Becker.

V zahraničí pritom príspevok na stravné podporujú či ho dokonca zvyšujú. V súvislosti s krízou sa niektoré vlády európskych krajín rozhodli posilniť svoje poukážkové schémy, s cieľom oživiť miestnu ekonomiku a podporiť kúpnu silu zamestnancov s nízkym dopadom na verejné financie.

Zmena v príspevku

Je to prípad napríklad Rakúska, ktoré zdvojnásobilo daňové oslobodenie stravných lístkov, alebo Rumunska, ktoré ho zvýšilo o 25 %.

Vo Francúzsku stúpla hodnota gastrolístkov, čo v tejto situácii pomáha tamojším reštauratérom prežiť.

Parlament sa na januárovej schôdzi bude v druhom čítaní venovať aj zmenám v príspevku na stravovanie.

Novela Zákonníka práce bude okrem iného podľa prevádzkovateľov znamenať aj ďalší odliv peňazí.

Kritické hlasy

Návrh pritom kritizuje okrem opozície aj časť zamestnávateľských združení. Spôsobí im totiž náklady navyše.

V prípade, že čo i len jeden zamestnanec bude chcieť dostávať gastrolístok alebo gastrokartu, bude musieť zamestnávateľ viesť dva paralelné systémy.

Ku kritickým hlasom týchto zmien sa pripojili aj slovenské reštaurácie. V súčasnosti totiž podľa iniciatívy Pomoc pre gastro účelovo viazané stravné lístky predstavujú jediný nástroj, ktorý im garantuje, že zamestnanci minú stravné aj u nich.

Hrozba aj po kríze

„Aktuálne reštauračný sektor vo všetkých regiónoch Slovenska bojuje o prežitie. Snažíme sa udržať naše podniky, našich zamestnancov. Nedostali sme sľubovanú pomoc od štátu, čelíme exekúciám, nikto nám nevie povedať, na aké kroky sa máme v tomto roku pripraviť,“ upozornil člen iniciatívy Pomoc pre gastro Ladislav Pečenka.

A keďže reštaurácie očakávajú, že aj po odznení krízy pôjdu ich tržby v dôsledku pripravovanej zmeny v Zákonníku práce dole, považujú voľbu finančnej hotovosti za hrozbu pre gastrosektor aj do budúcnosti.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Arsene BeckerLadislav Pečenka