Robert Hromec vystavuje v Miláne svoje TICHO

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

Výstava z najnovšej tvorby v prestížnej Area35 Art Gallery potrvá do 13. augusta

Bratislava / Miláno, 16. jún 2016 (WBN/PR) – Talianska mekka výtvarného umenia Miláno už po piatykrát za ostatné dva roky ukazuje kultúrnej verejnosti diela slovenského výtvarníka Roberta Hromca. Od 15. júna do 13. augusta prebieha v Area35 Art Gallery rozsiahla samostatná výstava s názvom SILENZIO – Ticho. Verejnosť sa môže kochať takmer 30-timi 3D maľbami na hliníkovom plechu a 49 farebnými kresbami.

Diela, ktoré 46-ročný umelec v Miláne prezentuje, patria k jeho najnovšej tvorbe, vznikali v rokoch 2014 – 2016. Ústredným motívom sú profily ľudských tvárí. „Hromcove tváre nie sú strnulé, ich mimika je v pohybe. Komunikujú medzi sebou však tichom, lebo tichom sa dá povedať niekedy oveľa viac ako slovami. Ticho je dimenzia nášho vnútra, zdroj veľkej sily, cesta objavovania samého seba. Ticho môžeme počuť, z ticha sa môžeme učiť. Hromcove práce patria k tomu najlepšiemu a najinšpiratívnejšiemu, čo súčasné európske umenie ponúka,“ okomentovala výstavu talianska kurátorka Arianna Grava. Ďalším silným motívom sú ruky. „Ruky sú nástrojom sily, autority i lásky, vedia pohladiť, dávať, ale aj brať a udrieť. Tváre aj ruky sú mojou inšpiráciou už dlhé roky, som rád, že zaujali aj v zahraničí,“ vyznal sa Robert Hromec.

Súčasťou výstavy je aj exkluzívna dizajnérska skrinka s rovnomenným názvom Silenzio, ktorú Robert Hromec navrhol pre svetovú dizajnérsku nábytkársku spoločnosť Laura Meroni v limitovanej edícií len 33 kusov. Každý kus je precízna ručná práca, signovaná priamo Robertom Hromcom. Cena začína pri sume 12 000 €. O skrinku prejavili záujem zberatelia z celého sveta, vrátane arabského šejka. Premiéru mala v apríli 2016, taktiež v Miláne, na najväčšom európskom veľtrhu nábytku a dizajnu, kde zožala mimoriadny úspech.

Kto je Robert Hromec:

– Žilinský rodák (nar. 1970) vyštudoval v roku 1995 grafiku na City College v New Yorku, v roku 1998 absolvoval odbor maľba na Hunter College v New Yorku a v roku 2002 zavŕšil doktorandské štúdium na Katedre dizajnu Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. V roku 1997 bol štipendistom na Slade School of Fine Art v Londýne. V rokoch 1992 až 1998 pracoval v Metropolitnom Múzeu umenia v New Yorku.

– Počas 25 ročnej umeleckej kariéry mal takmer 40 samostatných výstav po celom svete, jeho diela boli tiež súčasťou vyše 100 kolektívnych výstav.

– Jeho obrazy sú súčasťou prestížnych zbierok doma aj v zahraničí.

– Gro jeho tvorby je maľba na plechu, ide o vysoko sofistikovanú autorskú techniku s 3D efektami

– Kniha o jeho tvorbe „New Mixed-Media Paintings on Aluminum Plate“ je ako jediná zo slovenskej výtvarnej scény zaradená do knižničného fondu americkej Kongresovej knižnice vo Washingtone a nachádza sa vo vyše 50 najnavštevovanejších umeleckých knižniciach v USA, ako sú Metropolitan Museum of Art, Brooklyn Museum, MoMA New York a iné.

– Robert Hromec žije a tvorí v Bratislave. Je ženatý a má troch synov.

www.hromec.com

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Hromec