Rok 2014 bol podľa Miškova rokom premárnených príležitostí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Miskov
Exminister hospodárstva a poslanec parlamentu Juraj Miškov. Foto: archívne, SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 31. decembra (WEBNOVINY) – Rok 2014 bol podľa zakladateľa strany Skok a poslanca NR SR Juraja Miškova sladko-kyslý. Na jednej strane sú podľa neho prezidentské voľby, v ktorých zvíťazil nový koncept politiky, ktorých výsledok vdýchol Slovensku novú energiu a nádej na zmenu.

Na strane druhej je to podľa Miškova rok premárnených príležitostí, počas ktorého mala vláda s pohodlnou väčšinou šancu urobiť veľa vecí pre ľudí – a neurobila nič poriadne.

Za žiaden z úspechov nemožno vďačiť vláde

„Na jednej strane to bol rok, ktorý definitívne pochoval myšlienku vlády bez škandálov. S kauzami, krádežami a škandálmi sa roztrhlo vrece. Na druhej strane sa oživila občianska spoločnosť a ľudia konečne dali vláde najavo, ako im toto rozkrádanie prekáža. A vyšli do ulíc aj napriek tomu, že sa niektorí politici rozhodli využiť ich hnev na vlastnú politickú kampaň,” povedal Miškov dnes pre agentúru SITA.

Za tento rok môžeme byť podľa Miškova opäť hrdí na mnohé úspechy Slovákov, napríklad prvé lietajúce auto na svete pochádza od nás. „Ale za žiaden z úspechov nemôžeme vďačiť vláde. Naopak. Najhoršie na uplynulom roku bolo, že bol rokom premárnených príležitostí, povedal s tým, že vláda Roberta Fica so svojou pohodlnou väčšinou v parlamente mala jedinečnú šancu prijať zmeny a reformy, ktoré mohli postrčiť Slovensko prudko dopredu. V zdravotníctve, v školstve, v inováciách… Ale nič také sa podľa neho nestalo.“

Slovenská ekonomika sa vyvíjala podľa Miškova najmä v závislosti od toho, ako sa darí jej obchodným partnerom. Neudiali sa v nej žiadne reformy a zmeny, ktoré by pomohli Slovensko odblokovať a chytiť našej ekonomike druhý dych.

Foto: Thinkstock

Porazenými sú najmä stredná vrstva a podnikatelia

„Naopak, úplatkárstvo, zvyšovanie daní a stále silnejšie šikanovanie ľudí a podnikateľov úradmi našu krajinu začínajú dusiť,” zdôraznil. Opatrenia, ktoré robí Robert Fico, sú podľa neho buď len naoko, alebo sa zameriavajú na ekonomicky neproduktívne obyvateľstvo.

„Porazenými tohto roka sú najmä stredná vrstva obyvateľstva a podnikatelia. Vláda ich ignoruje a len málo ľudí v tejto skupine si môže povedať, že sa majú lepšie než sa mali pred troma rokmi,” upozornil Miškov.

Bežných pracujúcich podľa Miškova najviac potešilo, že tento rok sa ceny zvyšovali len minimálne. „Stále je však bez práce takmer každý ôsmy Slovák a naša krajina má problémy najmä s tvorbou pracovných miest,” zdôraznil s tým, že napriek rečiam o stabilite rastie na Slovensku výrazne sociálne napätie. Je to vidieť v každodennom živote.

Slovensku chýba základ

„Problémom je, že bežní ľudia vidia, ako bohatnú tí, ktorí nie sú poctiví a nedodržiavajú pravidlá. Bežný človek musí na Slovensku dodržiavať zákony a platiť dane, ale keď sa mu niečo stane, musí si nájsť lekára po známosti, lebo štát v poskytovaní služieb zlyháva. Slovensku chýba základ, fungujúci štát v tých najzákladnejších oblastiach: ochrana ľudí a majetku, zdravotníctvo, dobré školy. Niekedy sa zdá, ako keby štát vedel len rozdávať pokuty, ale hneď dal ruky preč, keď od neho niečo potrebujeme – ak teda nepatríte medzi vyvolených,” vyhlásil Miškov.

Najhoršie sú podľa Miškova trendy. Upozornil, že Slovensko kleslo v rebríčku ekonomickej slobody. Podniká sa stále ťažšie. V kvalite školstva začíname výrazne zaostávať aj za susednými krajinami, ktoré už tento sektor reformovali a teraz zbierajú ovocie. „Namiesto toho, aby sme riešili, ako zlepšiť životnú úroveň, parlament paralyzujú škriepky a neustále nové škandály a kauzy,” zdôraznil.

Robert Fico
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Najhoršie sú na tom mladí ľudia a drobní podnikatelia

Najhoršie sú na tom podľa neho drobní podnikatelia a mladí ľudia. Pripomenul, že stovky tisíc živnostníkov postihli tento rok výrazne zvýšené preddavky na povinné odvody. „Podnikatelia zažili už druhý rok po sebe rekordné zvyšovanie daní, maskované pod rôznymi inými nálepkami. A nezmyslami, ako napríklad opätovné zavedenie pracovnej zdravotnej služby, im vláda bude hádzať polená pod nohy aj budúci rok,” myslí si Miškov.

V budúcom roku to pre blížiace sa parlamentné voľby môže byť podľa Miškova horšie, aj keď niektorí ľudia sa budú možno cítiť lepšie. „Vláda Roberta Fica totiž bude svoju neschopnosť zlepšiť život ľudí maskovať kupovaním hlasov cez ďalšie „akože sociálne“ balíčky, namierené opäť na konkrétne skupiny. Robert Fico je marketingovým mágom v tom, ako ľuďom pridať desať eur niekde a sto eur zobrať inde, skryto a pritom ich presvedčiť, aby boli spokojní. Pred voľbami v tom bude pokračovať, a to aj za cenu dlhov do budúcnosti – ktoré zase zaplatí len stredná vrstva a pracujúci,” dodal Miškov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Juraj MiškovRobert Fico