Ján Gordulič: Stand-up comedy pre mňa nikdy nebude prácou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ján Gordulič
Ján Gordulič Foto: SITA

BRATISLAVA 31. januára (WEBNOVINY) – Slovenský scenárista, moderátor a komik Jano Gordulič sa v súčasnosti venuje najmä novému sitkomu RTVS s názvom Hlavne, že sa máme radi. V rozhovore pre Webnoviny.sk prezradil, ako vníma jeho hlavného protagonistu Petra Marcina, ale aj to, ako s odstupom času vníma svoju prácu na úspešnom seriáli Mafstory, kam sa podľa neho po troch rokoch dostal s vlastnou stand-up comedy Silné reči a akú novú šou odštartuje už o pár dní.

Do povedomia ste sa dostali ako Poštár Jano v relácii Pošta pre teba, v ktorej ste účinkovali sedem rokov. Chýba Vám z tohto programu aj niečo iné ako honoráre?

S odstupom času mi začalo chýbať cestovanie. Sedem rokov som bol nútený každý mesiac na štyri dni vyraziť na cesty po celom Česku a Slovensku a navštevovať krásne mestá, aj najzapadlejšie konce sveta a obzerať si, čo všetko na Slovensku existuje. Takisto mi chýbajú večerné posedenia v miestnych baroch a krčmách a debaty s miestnymi ľuďmi o tom, ako sa im žije – tie boli vždy veľmi inšpiratívne.

Ján Gordulič
Foto: facebook.com/JanGordulic

Ako reagujete, keď Vás niekde oslovia “Poštár Jano”?

Záleží od človeka, ktorý ma tak osloví. Niektorí starší to myslia dobre – sú mojimi ozajstnými fanúšikmi a k nim sa budem správať úctivo za každých okolností. Potom sú tu ľudia, ktorí na mňa takto kričia posmešne, tých ignorujem. A potom sú tu tí, ktorí ma poznajú len v tejto úlohe a nevedia nič o tom, čo som okrem Pošty pre Teba robil. S tými si vždy rád pokecám, veci si vyjasním a vysvetlím im, že budem radšej, keď ma budú oslovovať len “Jano” :).

Je známe, že ako scenárista ste sa podieľali na seriáloch Mafstory, Profesionáli a Cestovka. Prvý menovaný je najdlhšie vysielaným slovenským seriálom, ktorého ďalšie časti by na jar mala vysielať Joj Plus. Je to pravda? Budete podpísaní aj pod novými epizódami?

Stihol som napísať úvodnú epizódu novej série, ktorá sa vysielala na huste.sk. Myslím, že tieto natočené epizódy sa teraz presunú na Joj Plus. Potom ma už naplno pohltil môj aktuálny sitkom Hlavne, že sa máme radi.

Ján Gordulič
Foto: facebook.com/JanGordulic

Čo vás vlastne tak dlho držalo pri Mafstory?

Rád píšem, rád sa zabávam a hlavne rád pracujem s vtipnými a pohodovými ľuďmi. Asi najdôležitejším faktorom, pre ktorý som s Mafstory vydržal a pre ktorý by som sa kedykoľvek vrátil, sú dramaturg seriálu Stano Guštafík a šéfdramaturg Ivan Huljak, ktorí zároveň napísali mnohé epizódy. Sú to ľudia, ktorí mi pomohli dostať sa k televíznej scenáristike, k Mafstory a od ktorých som sa veľa naučil. Navyše, s nimi bola práca zábava a naše scenáristické stretnutia boli plné dobrého jedla, vtipných konverzácii a smiechu.

Nedávno začala Jednotka vysielať spomenutý nový sitkom s názvom Hlavne, že sa máme radi, ku ktorému taktiež píšete scenáre. Ako ho vnímate po prvých troch odvysielaných častiach?

Keď sa pozerám na svoju prácu, vždy premýšľam najmä nad vecami, čo by sa dali zlepšiť. Som po prvý raz v úlohe hlavného scenáristu a kreatívneho producenta a zisťujem aká je to ťažká práca. Nerád by som však hodnotil svoju prácu, to nechám na odborných kritikov a divákov.

Jednu z hlavných postáv v tomto seriáli stvárňuje Peter Marcin. Myslíte si, že tento herec ešte má čo ponúknuť?

Túto otázku som si musel v sebe vyriešiť už približne pred rokom, keď som prvýkrát začal pracovať na tomto projekte a myslím, že áno. Veľa ľudí si ho stále pamätá z jeho predošlých veľmi úspešných projektov a mnohí čakali, kedy sa znova ukáže na obrazovke. Dôkazom jeho popularity je aj množstvo aktivít, ktoré má mimo televízie. Pre mňa ako scenáristu je veľmi prínosná jeho rokmi nadobudnutá pocitová skúsenosť s komickým herectvom – často sa dokáže pozrieť na scenár a zbadať jeho slabé miesta, ktoré sme si my scenáristi nevšimli. Peter má veľký talent pre prístupný, ľudský humor, a aj vďaka tomu ho majú diváci stále radi.

SILNÉ REČI

Silné reči
Foto: facebook.com/SilneReci

Od roku 2009 Vás ako organizátora, ale aj účinkujúceho zamestnáva stand-up comedy Silné reči. Vnímate tento projekt skôr ako prácu alebo spôsob trávenia voľného času?

Je to určite voľný čas :). Aj keď sa na Silné reči často pripravujem celé hodiny, keď prídem do klubu, prichádzam medzi svojich kamarátov, s ktorými máme spoločnú misiu – zabaviť ľudí, čo sa prišli posadiť do publika, a potom to spolu osláviť. Stand-up nikdy nebude prácou, ale v mnohých ohľadoch ma v mojej práci inšpiruje.

Dalo by sa povedať, že ste v tomto smere na Slovensku prelomili ľady, pretože nič podobné tu predtým v klubovom prostredí nebolo. Ste spokojný s tým, kam sa Silné reči za tri roky dostali?

Áno. Máme desať veľmi dobrých stabilných komikov, s ktorými to ťaháme už pár rokov a šou sa odvtedy veľmi zlepšila. Už sa nestáva, že je niekto naozaj zlý alebo trápny, ani že by ľudia odchádzali s pocitom, že zahodili peniaze. Navyše sa medzi nami vytvorila chémia, interný humor a už vieme, čo si k sebe môžeme dovoliť, čo zo šou robí kompaktný program.

V Silných rečiach účinkujú napríklad Jaro Abaffy, Ivo Ladižinský, Ivan Huljak, Juraj Šoko Tabaček, Jaro Szabó, Tomáš Hudák, Peter Bartoněk či Lujza. Poznali ste sa s nimi aj pred novembrom 2009?

S Ivom Ladižinským a Ivanom Huljakom áno, s ostatnými som sa zoznámil práve vďaka Silným rečiam, a to je ďalší prínos tejto šou. Vďaka nej sa stretávam s ľuďmi, ktorí majú radi humor a chcú sa baviť a zabávať a tak sa takmer stále smejeme. Aj za posledné mesiace sa objavili nové talenty – mladá, no obrovsky talentovaná Simona Obšivanová zo Žiliny, Gabo Žifčák a náš dlho skrývaný intelektuálny kolega Michael Szatmáry. Verím, že aj naďalej nám budú pribúdať ďalší skvelí ľudia, a aj preto dávam na každých silných rečiach šancu open mikistom – ľuďom z publika, ktorým umožňujem vystúpiť v klubovom prime-time a skúsiť svoje šťastie.

Silné reči
Foto: facebook.com/SilneReci

V rámci vlastných stand-up výstupov rozprávate príhody zo života, respektíve príbehy, ktoré ste počuli. Na koľko percent ide o fiktívne historky?

Všetko je pravda :). Len niektoré veci nie.

Čo považujete za svoj najviac zbabraný výstup? Ktorá edícia Silných rečí sa naopak podľa vás celkovo najviac vydarila?

Najhoršie hodnotím svoje vystúpenie o menšinách, ktoré niekto uploadol na YouTube, tam si ho našli médiá a odsúdili ma ako rasistu. Nešlo ani o to, aké veci som tam hovoril, problém bol, že celé vystúpenie bolo málo vtipné. Keby boli moje vtipy vtedy naozaj dobré, len málokto by riešil “rasizmus“. Za moje najlepšie výstupy považujem imitáciu dedinského rozhlasu, porovnanie festivalových a komerčných filmov a tiež vždy posledný stand-up. Snažím sa ísť hore :)

Počas troch rokov Silných rečí určite sledujete aj reakcie a správanie sa publika. Chodia do Nu Spiritu tí istí ľudia? Je ich viac ako na začiatku?

Ľudí určite pribúda a som rád, že sa aj menia. Nie každý z nich chodí na šou každý mesiac a vždy sa nájde mnoho nových, čo je skvelé. Navyše sa z našich účinkujúcich stávajú hviezdy a ich osobné profily (Jaro Abaffy, Jaro Szabó) sa počtom fanúšikom blížia už k tisícke…

Silné reči: Súboj komikov
Foto: facebook.com/SilneReci

Máte s týmto programom nejaké ďalšie plány? Napríklad vystupovať vo väčšom priestore alebo naživo v televízii?

Šiesteho februára spúšťame novú šou – Silné Reči: Súboj Komikov. Ide o spin-off klasickej stand-up comedy, konkrétne “súťaž”, v ktorej budú naši komici bojovať v stand-upových dueloch v rôznych šialených disciplínach až kým nenájdeme víťaza. Do hlasovania bude priamo zapojené aj publikum a prvou cenou budú Zlaté trenírky!

Kedy najbližšie sa budú konať Silné reči a akú budú mať tému?

Najbližšie máme spomenuté Silné Reči: Súboj Komikov 6. 2. o 20:00. Ďalšie Silné Reči uvidíme 27. februára. Tému sme ešte neurčili, ale dozviete sa ju včas na naše stránke facebook.com/SilneReci.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Gordulič