Šéf Boľšoj teatr má nádej na uzdravenie, tvrdia lekári

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sergej Filin
Foto: SITA/AP
Bolšoj teatr
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 15. marca (WEBNOVINY) – Nemeckí lekári vyjadrili nádej, že zrak umeleckého riaditeľa moskovského divadla Boľšoj teatr Sergeja Filina sa po kyselinovom útoku zlepší natoľko, že sa bude môcť vrátiť k svojej práci.

V piatok to uviedol chirurg Martin Hermel z Univerzitnej nemocnice v Aachene, kde sa 42-ročný bývalý tanečník momentálne zotavuje.

Filina oblial maskovaný útočník kyselinou sírovou v centre Moskvy, keď 17. januára v noci vystupoval zo svojho auta. Bývalý tanečník utrpel popáleniny tretieho stupňa na tvári a hlave a musel sa ihneď podrobiť operácii očí.

Ďalšie zákroky absolvoval v nasledujúcich dňoch a následne sa presunul do Nemecka, kde podstúpil ďalšiu operáciu. Filinovi sa pred útokom opakovane vyhrážali smrťou, prepichli mu pneumatiky na aute a vytvorili mu aj falošný profil na sociálnej sieti Facebook, kde zverejňovali jeho pracovnú korešpondenciu.

Minulý týždeň v utorok zadržala polícia tanečníka Pavla Dmitričenka, pričom okrem neho zatkli aj Jurija Zaruckého, ktorý útok vykonal, a Andreja Lipatova, ktorý šoféroval auto z miesta činu. Podľa vyšetrovateľov im Dmitričenko za útok zaplatil 50-tisíc rubľov (v prepočte 1250 eur). Všetci traja sa k skutku už priznali. Dmitričenko však na súde uviedol, že nechcel, aby Filina poliali kyselinou.

Bez názvu
Foto: SITA/AP

Členovia Boľšoj teatra tento týždeň požiadali prezidenta Vladimira Putina, aby nariadil nové vyšetrovanie prípadu. Sú totiž presvedčení, že Dmitričenko sa k zosnovaniu útoku na Filina priznal pod nátlakom vyšetrovateľov, pričom za útokom v skutočnosti stojí niekto iný.

Informácie pochádzajú z agentúry AP a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Sergej Filin
Firmy a inštitúcie Boľšoj teatr