Selaví oslavovalo Sauvignon Blanc Day

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Img_0271.jpg
Foto: Archív I. K.

BRATISLAVA 6. mája (WebNoviny.sk) – Vinársky sviatok Sauvignonov populárny najmä na Novom Zélande, mohli Slováci osláviť 3. mája aj v Bratislave, konkrétne v Reštaurácii a vínotéke Selaví na Klobučníckej 4. Práve na tomto mieste hosťovalo moravské vinárstvo Fabig, ktoré sa na odrodu Sauvignon Blanc orientuje. Hostia si mohli vychutnať premiérové spojenie umenia gastronómie šéfkuchára Selaví Jirku Zajíčka a moravského kráľa Sauvignonov, Romana Fabiga.

Oficiálne oslavy odrody Sauvignon Blanc začínajú každoročne 3. mája v srdci vinárskej oblasti Nového Zélandu. U nás nie je tento sviatok príliš známy a nevenujeme mu  intenzívnu pozornosť tak, ako vo svete. Vinári v Marlborough si však pripomínajú tento významný deň mnohými aktivitami, ochutnávkami, návštevami regiónu a vzdelávaním sa o tejto zaujímavej odrode.

Majiteľ vinárstva Fabig Fabiga z moravských Hustopečí, ktoré sa na odrodu Sauvignon Blanc orientuje, Roman Fabig, je v Českej republike považovaný za kráľa moravských Sauvignonov a keďže výrobu vín orientuje do gastronomického segmentu, svoj talent spojil so šéfkuchárom Selaví, Jirkom Zajíčkom. Ten pripravil 5-chodové degustačné menu zo sezónnych surovín, ako púpava, špargľa, hrášok či žerucha. „V rámci vytvárania menu som akceptoval najmä vína, ktoré museli dotvárať s chodmi harmóniu. Vždy staviame na čerstvosť sezónnych surovín, ktoré sme tentokrát zladili v kombinácii trávnatých sauvignonov,“ vysvetlil J. Zajíček.

Img_2029.jpg
Foto: Archív I. K.

Perla gastronómie v súlade modernosti a tradície

Kuchyňa Selaví v sebe nesie prívlastky ako živelnosť, tradícia a autentickosť tvorby. Miestna zelenina, bylinky a produkty výhradne od lokálnych dodávateľov zároveň dopĺňajú hlavné elementy, ktoré sa odrážajú v prípravách všetkých pokrmov. V reštaurácii a vínotéke Selaví môžete očakávať s ľahkosťou naservírovanú inovatívnu gastronómiu so zachovaním integrity miestnych oblastí, ktorú podčiarkuje historický súlad modernosti a tradície. Štyri ročné obdobia nám navyše poskytujú široký a pestrý výber čerstvých ingrediencií, vďaka čomu sa paralelne a s nekonečným farbeným spektrom odrážajú v každom sezónnom menu reštaurácie. Práve tieto prvky charakterizujú mozaiku kuchárskeho umenia českého šéfkuchára Jirku Zajíčka, ktorý nakonfiguroval kuchyňu Selaví s inovatívnosťou, no zároveň s odkazom na tradíciu. Vyberiete si z viac ako 400 druhov vín – z rodinných a butikových vinárstiev zo Slovenska, Moravy a regiónu bývalej Rakúsko-Uhorskej monarchie. Z nich viete dokonca ochutnať aj formou „by the glass“ – t. j. po pohári.

Bc. Zuzana Antalová,
PR marketingová špecialistka,
Selaví

Inzercia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať