Silvestrujte štýlovo s nealko kokteilmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Foto: Mattoni

BRATISLAVA 17. decembra (WBN/PR) – Ak sa tento rok rozhodnete stráviť posledný deň v roku so svojimi priateľmi u vás doma, využite príležitosť a predveďte sa ako dokonalí hostitelia. Vytvoriť atmosféru štýlového klubu dokážete aj vo svojej obývačke. Dôležité sú detaily a nápad. Takúto službu skvele splní efektné servírovanie miešaných drinkov.

Prispôsobte výber pitného režimu očakávaniam vašich hostí. Mnohí ľudia sú dnes vyznávačmi zdravého životného štýlu a tí často nepotrebujú k zábave alkohol. Prekvapte preto spoločnosť efektnými nealkoholickými kokteilmi. „V dnešnej vyspelej gastronómii sa nealkoholický nápoj stáva rovnocenným s alkoholickým,“ potvrdzuje Peter Pravotiak, víťaz medzinárodnej súťaže v miešaní nealkoholických nápojov Mattoni Grand Drink 2011. Miešané nápoje navodia pravú silvestrovskú atmosféru aj u vás v obývačke. Aj v domácich podmienkach dokážete vytvoriť ich jednoduchšie varianty. Nemusíte sa báť, priatelia vás určite nebudú porovnávať s profesionálnymi barmanmi. Nie je však na škodu inšpirovať sa nimi.

V receptúrach nealkoholických miešaných drinkov dominuje stále ako základ tradičná sóda. Inou, často i lepšou voľbou, je však minerálna voda. „Kvalitná minerálka je pre domáce miešanie nápojov ideálna. Vyberajte však takú, ktorá sa označuje ako chuťovo neutrálna. Taká totiž nezmení chuť ostatných ingrediencií,“ radí barman Peter Pravotiak. Aj množstvo minerálov vo vode by nemalo byť príliš vysoké. Vhodné sú tzv. stredne mineralizované vody s obsahom minerálov od 500 do 1500 mg/l. „Z hľadiska perlivosti sa používajú najmä perlivé, prípadne jemne perlivé. Dôležité je tiež, aby boli dobre vychladené. Ja odporúčam servírovať minerálne vody nielen do kokteilov, ale i samostatne pri teplote okolo 7 stupňov Celzia,“ pokračuje Pravotiak. Dajte preto fľaše s minerálnou vodou zachladiť aj deň vopred.

Minerálka Mattoni je pre svoje senzorické vlastnosti a vysokú kvalitu ako jedna z mála na našom trhu perfektná pre miešané drinky i profesionálny servis v bare,“ dopĺňa Peter Pravotiak. „Mattonku“ dokonca odporúča aj svetová barmanská asociácia. V bare vám ju nalejú zo štýlovej sklenej fľaše, ktorú má na svedomí prestížne dizajnérske štúdio Pininfarina. Doma do kokteilov použite „Mattonku“ v PET fľaši. Mimochodom, aj jej obalu sa dotkla dizajnérska ruka. Vytvoril ju český dizajnér Jan Čapek, ktorý bol za svoj výtvor nominovaný na cenu Czech Grand Design.

Pri servírovaní buďte nápadití. Kokteil môžete namiešať do rozličných pohárov – vysokých s hrubými stenami, nízkych okrúhlych i do pohárov na stopke. „Efektné je podávanie nápoja v ovocí. Skúste napríklad vydlabaný ananás alebo kokosový orech,“ prezrádza barmanské triky Peter Pravotiak. „Pre skupinu priateľov pripravte jumbo kokteil do karafy,“ radí Pravotiak.

Bez názvu
Foto: Mattoni

Receptúry miešaných nápojov prispôsobte chutiam svojich priateľov. Náš zimný tip je kokteil, s ktorým Peter Pravotiak barmanskú súťaž vyhral. Inšpirujte sa!:)

Tip na Silvestra – drink Mat&Toni – víťazný nápoj Mattoni Grand Drink 2011

M A T & T O N I

3 cl čerstvého limetkového džúsu

1 cl sirupu z čistého trstinového cukru

1 cl zázvorového sirupu

15 g čerstvého zázvoru

10 cl Mattoni

Autor: Peter Pravotiak (Slovensko),

víťaz Mattoni Grand Drink 2011

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia