Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Slivka
Ovocný strom so slivkami. Foto: SITA/Martin Havran
12. septembra 2014 SprávySlovensko od SITASITA Diskusia()

Slivkobranie v Myjave bude, aj keď sliviek niet

MYJAVA 12. septembra (WEBNOVINY) – V autentickom prostredí Gazdovského dvora v Myjave – Turej Lúke bude v sobotu tradičné Slivkobranie. Celý deň bude venovaný jednému zo symbolov kopaničiarskeho kraja – slivkám. Slivkobranie sa koná napriek tomu, že tohtoročná úroda sliviek v Myjave a okolí je podľa miestnych katastrofou.

“Dalo by sa povedať, že slivky nemáme ani len na koláč. Jedným z dôvodov je slabé opelenie, pretože keď slivky kvitli, pršalo. Okrem toho, aj tých včielok na opeľovanie je málo. Ďalším dôvodom sú veľké výkyvy v počasí,” povedal Peter Bunčiak zo Združenia rádu rytierov destilátov na Slovensku.

Jar prišla v tomto roku o mesiac skôr, no začiatkom mája v okolí Myjavy úradoval mráz, následne prišli horúčavy. Slivovica podľa Bunčiaka napriek tomu bude, ale nie z tradičných miestnych odrôd, ale z dovážaných sliviek z Maďarska a Poľska. Kopaničiari sú v tomto roku spokojní len s úrodou jabĺk.

Jubilejný 20. ročník podujatia Koštovka páleného na Myjave
Foto: SITA/Martin Medňanský

Slivkobranie sa začne o 11:00 premietaním filmu, pokračovať bude prednáškami o pestovaní a spracovaní ovocia pre odborníkov i laikov, chýbať nebude koštovka a riadená degustácia slivovíc a varenie slivkového lekváru tradičným spôsobom. Súčasťou podujatia bude kultúrny program v podaní súboru Škrupinka z Trenčína a cimbalovej muziky Kyjovánek z Kyjova (Česká republika).

Kopaničiarsky kraj je známou ovocinárskou lokalitou, vždy sa v ňom darilo predovšetkým slivkám, jabloniam a hruškám. Ľudia si úrodu dokázali spracovať sušením, varením lekváru alebo výrobou pálenky. Od minulého roku ponúka návštevníkom turistický projekt Kopaničiarskej ovocno – destilátovej cesty. Jeho cieľom je prostredníctvom návštev centier na spracovanie ovocia oboznámiť verejnosť s tradičnými hodnotami regiónu, v ktorom má pestovanie ovocia a jeho spracovávanie dlhoročnú tradíciu.

Odporúčané články

Kráľovná kopaničiarskych slivovíc je zo Starej Myjavy Iba päť sliviek denne môže mať skvelé účinky na naše zdravie

Témy

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Slovensko

Aktuálne témy

Odporúčame

Copyright © iSITA s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

OK

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...