Slonom na Sumatre hrozí vyhynutie

Elephas maximus
Dvojtýždňový sloník s matkou Katrinou, ktorý sa narodil v Safari parku v Bogore v Západnej Jáve v Indonézii v januári 2011. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 24. januára (WEBNOVINY) – Sumatrianskemu poddruhu slona ázijského (Elephas maximus) hrozí do tridsiatich rokov úplné vyhynutie, ak sa okamžite nepodniknú kroky na ochranu neustále sa zmenšujúcich biotopov, kde sa tieto slony vyskytujú. V utorok o tom informovali predstavitelia Svetového fondu na ochranu prírody (WWF).

Medzinárodná únia na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN) vlani preradila slona ázijského sumatrianskeho (Elephas maximus sumatranus) z kategórie ohrozený do kriticky ohrozený. Dôvodom je 80-percentný pokles populácie týchto slonov za uplynulých 75 rokov.

Hlavným dôvodom rapídneho zníženia je premena pralesov na poľnohospodárske plochy. V súčasnosti žije už iba približne 2400 až 2800 sumatrianskych slonov, ktorých síce indonézske zákony chránia, väčšina tejto populácie však žije mimo chránených území.

„Sumatrianske slony sa stali súčasťou predlžujúceho sa zoznamu kriticky ohrozených indonézskych druhov, na ktorom sa už nachádzajú orangutany, jávske a sumatrianske nosorožce a sumatriansky tiger. Ak okamžite nepodnikneme kroky na ich ochranu, tak tieto úžasné zvieratá vyhynú ešte počas nášho života,“ vyhlásil Carlos Drews z WWF.

V najhoršej situácii sú slony v provincii Riau v centrálnej časti Sumatry, kde sa ich počet za 25 rokov znížil až o 80 percent. Z pôvodných deviatich stád žijú v tejto provincii už iba tri.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom