Slovákom sa zmenili chúťky: Takto vyzerá ich jedálniček

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jedlo, žena
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 3. októbra 2015 (WebNoviny.sk) – Posledné dve dekády priniesli pre spoločnosť množstvo zmien. Zmeny sa ale netýkajú len ekonomiky, módy či technologických noviniek, ale zmenili sa aj naše jedálničky. Analytický tím Poštovej banky si posvietil na to, ako sa Slovákom za posledných 10 či 20 rokov zmenili chúťky.

Prepadákom je teľacie a hovädzie mäso

Konzumácia mäsa akéhokoľvek druhu sa u nás za poslednú dekádu znížila o pätinu a za uplynulých 20 rokov až o štvrtinu. Narástla len spotreba zveriny. Hydiny jeme síce výrazne menej ako pred 10 rokmi, ale zároveň až o pätinu viac ako v roku 1994. Mäso na našich tanieroch zrejme vytláčajú cestoviny, zeleninové jedlá či ryby. Spotreba rýb sa za posledné dve dekády zvýšila až o 44 percent.

„Prepadákom desať aj dvadsaťročia v pomyselnom rebríčku je teľacie a hovädzie mäso,“ uvádza Poštová banka, ktorá pri mapovaní jedálnička Slovákov vychádzala z údajov Štatistického úradu SR. Oproti obdobiu spred 20 rokov spotreba teľaciny klesla takmer na nulu. Spotreba hovädziny sa za posledné desaťročie znížila o tretinu a v porovnaní s rokom 1994 až o 70 percent. Môžu za to zrejme vyššie ceny hovädzieho a hlavne teľacieho mäsa, či vyššia konzumácia hydiny a rýb v mene zdravšieho životného štýlu,“ hodnotia možné príčiny prepadu analytičky Poštovej banky.

Sme vášniví kávičkári a pivo meníme za víno

Menej jeme aj tzv. tradičných príloh akými sú pšeničné pečivo, zemiaky či chlieb. Od roku 1994 klesla spotreba pečiva o polovicu, zemiakov o viac než tretinu a chleba o štvrtinu. A čím sme tieto tradičné prílohy nahradili? ‚Boom‘ zažili najmä cestoviny. Jeme ich až o 80 percent viac než pred 20 rokmi. V oveľa väčšej miere ako kedysi konzumujeme aj rôzne druhy trvanlivého pečiva,“ uvádza vo svojej analýze Poštová banka.

Okrem spomínanej zveriny v posledných dvoch dekádach Slovákom najviac zachutil med a stali sa z nás vášniví kávičkári. Za posledných 10 či 20 rokov sa spotreba medu zvýšila až o 140 percent. Medom sme totiž začali často nahrádzať cukor, ktorého konzumujeme o desatinu menej ako pred 20 rokmi. Zmenami prešiel za posledné dve desaťročia aj náš pitný režim. „Spotreba kávy sa viac než zdvojnásobila. O vyše polovicu sa zvýšila aj spotreba vína, ktorým sme začali postupne nahrádzať tradičné pivo,“ hovorí o zmenách Poštová banka.

Dnešná doba sa jednoznačne nesie v znamení zdravého životného štýlu. Jeme menej pečiva či tučnejšieho mäsa a naopak viac hydiny a rýb. Prekvapivé však v tomto kontexte je, že zeleniny jeme o tri percentá menej ako pred 20 rokmi a ovocia skonzujeme dokonca až o 13 percent menej. Pred desiatimi rokmi však bola situácia ešte horšia. V porovnaní s rokom 2004 sme totiž vlani skonzumovali o 15 percent viac zeleniny aj ovocia. Znížili sme aj konzumáciu tukov. Samostatnou kategóriou sú mliečne výrobky. Oveľa viac nám zachutili syry, ktorých zjeme o 80 percent viac ako kedysi. Zároveň ale pijeme výrazne menej mlieka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Poštová bankaWBN