Plnenie pitného režimu na pracoviskách nekontrolujú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Voda, kancelária, práca, počítač, žena
Foto: shutterstock.com

BRATISLAVA 29. júla (WEBNOVINY) – Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) zabezpečenie pitného režimu v lete na pracoviskách nekontroluje.

Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Skalická, túto kompetenciu majú predovšetkým regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ).

Tých je na Slovensku 36 a vykonávajú štátny zdravotný dozor. „Ide o bežný dozor či prešetrovanie podnetov,“ uviedla s tým, že zistené nedostatky riešia samostatne v rámci svojho regiónu.

Strata tekutín a minerálnych látok

Regionálne úrady jednotlivé kontroly ani ich výsledky Úradu verejného zdravotníctva SR nenahlasujú. Dôvodom je podľa Skalickej množstvo subjektov a vykonaných previerok. „Preto nemôžeme poskytnúť informácie o situácii v jednotlivých regiónoch a na jednotlivých pracoviskách,“ doplnila hovorkyňa úradu.

Podľa vyhlášky ministerstva zdravotníctva o ochrane zdravia pred záťažou teplom a chladom pri práci musí zamestnávateľ zabezpečiť pitný režim. Voda musí byť bezprostredne na mieste, kde sa pracuje pri prekročení prípustných hodnôt mikroklimatických podmienok.

Takisto musia byť zabezpečené nápoje, prostredníctvom ktorých sa dopĺňa strata tekutín a minerálnych látok z organizmu stratených potením a dýchaním. Ide napríklad o prácu s veľkým energetickým výdajom v hutníctve alebo v sklárskom priemysle, takisto o prácu na stavbách.

V tomto prípade je za mimoriadne teplý považovaný deň, keď teplota vzduchu vonku dosiahne v tieni viac ako 30 stupňov Celzia. „Pitný režim na pracovisku s nadmernou záťažou teplom, výber vhodných nápojov, ich primeranú teplotu a množstvo musí zamestnávateľ konzultovať s lekárom pracovnej zdravotnej služby,“ uviedol hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Povinnosti zamestnávateľa

Nápoj, voda, pitie
Foto: Shutterstock

Súčasná legislatíva jednoznačne nestanovuje teplotnú hranicu, pri ktorej zamestnávateľ musí robiť opatrenia na ochranu zdravia zamestnancov.

Vo všeobecnosti však platí, že ak na pracovisku, na ktorom sa dlhodobo pracuje a nie je možné zabezpečiť optimálne alebo aspoň prípustné mikroklimatické podmienky, zamestnávateľ musí urobiť opatrenia na ochranu zamestnancov pred poškodením zdravia v dôsledku nadmernej horúčavy.

Pitný režim je podľa Úradu verejného zdravotníctva SR veľmi dôležitý. Dostupnosť a dostatok pitnej vody na pracovisku by mal byť samozrejmosťou. Zamestnávateľ musí pitnú vodu zabezpečiť na vlastné náklady. Okrem toho ÚVZ odporúča piť dostatočné množstvo vhodných nápojov. „Vhodné nápoje slúžia na nahrádzanie tekutín, solí a ďalších látok, ktoré sa stratili nadmerným potením,“ vysvetlil hlavný hygienik. Prostredníctvom pitného režimu sa odporúča uhradiť najmenej 70 percent vody stratenej za pracovnú zmenu nadmerným potením sa a dýchaním.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan Rovný