Slovenskí cukrári sú zúfalí a obávajú sa krachu, majú však varianty možnej pomoci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Cukrári pekari cukrovinky cukrárne kríza krach koronavírus
Foto: ilustračné, Getty images

Slovenskí cukrári sa obávajú straty svojho podnikania. Maloobchodné predajne cukrárskych výrobkov sú totiž už niekoľko týždňov zatvorené z dôvodu šírenia pandémie koronavírusu.

Cukrári tak vidia dve možnosti, ktoré by mohli pomôcť ich podnikaniu. Jednou z nich je otvorenie cukrární za podmienky dodržania prísnych hygienických opatrení bez možnosti posedenia.

Zákusky sa predávajú

Druhým variantom je možnosť individuálnych dohôd s reťazcami o predaji výrobkov od regionálnych cukrárov. Agentúru SITA o tom informovala predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Tatiana Lopúchová.

Viac o téme: Koronavírus 

Pri znovuotvorení predajní argumentujú cukrári tým, že v maloobchodných predajniach sa zákusky bežne predávajú, pričom túto situáciu prirovnávajú napríklad k zatvoreným záhradníctvam, ktoré vláda po kritike predaja záhradkárskych potrieb v maloobchodoch nakoniec otvorila. Pri druhej možnosti sa slovenskí cukrári obracajú na veľké obchodné siete so žiadosťou o pomoc pri dodávkach svojich balených výrobkov na regionálnej úrovni za vopred určených podmienok,“ ozrejmila Tatiana Lopúchová.

Predajne cukrární sú momentálne zatvorené, pretože ich sortiment nie je podľa oficiálnych informácií nevyhnutný k prežitiu obyvateľstva.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

V zmysle platných opatrení vzťahujúcich sa k maloobchodnému predaju platia výnimky pre predajne potravín, mäsa, zelovocov a pekární. Cukrárne sú z týchto výnimiek vyňaté, preto sa cukrári právom obávajú o svoje podnikanie, ktoré často budovali dlhé roky. Zväčša ide o malé rodinné firmy, ktoré prevádzkujú zopár predajní a zamestnávajú v priemere 20 ľudí,“ pokračovala Tatiana Lopúchová.

Prosia o pomoc

Predsedníčka SZPCC s prosbou o pomoc kontaktovalo viacero cukrárov. Hovoria, že im ide o čas. Nemajú z čoho platiť svojich ľudí.

Mnohí podľa svojich vyjadrení nechcú zamestnancov prepustiť, pretože pre nich častokrát pracujú aj celú dekádu, či od rozbehu cukrárskej výroby. Problém majú rovnako aj s nevyplatenými faktúrami od svojich odberateľov, prevažne zo siete horeca (hotely, reštaurácie, kaviarne). Tí z dôvodu zatvorených prevádzok nemajú finančné zdroje na úhradu faktúr.

Cukrári sú zúfalí. Pozitívne nevidia ani vyplatenie dotácií za pokles tržieb. Z dôvodu nevyplatených dodávok totiž nemajú financie na úhradu vlastných záväzkov, a preto ich to vyraďuje z nároku na túto finančnú výpomoc. Zároveň sú rozhorčení, že v mnohých obchodných reťazcoch sú otvorené predajne alkoholu či tabakových výrobkov, no cukrári nemôžu rovnakým spôsobom vydávať cez výdajné pulty zákusky,“ dodala Tatiana Lopúchová.

Pomoc im ponúkol aj Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov. Ten bude o ich problémoch rokovať so štátnymi organizáciami aj s jednotlivými obchodnými reťazcami.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Tatiana Lopúchová