Slovensko má svoj nový likér

Bez názvu
Foto: Tatra Balsam

BRATISLAVA 21. októbra (WBN/PR) – V apríli tohto roku bol pokrstený nový bylinný likér Tatra Balsam Špeciál 52 z malej destilérky na severovýchodnom Slovensku a dnes sa už hrdo pýši označením Značka kvality SK. Tento bylinný likér je novým a čisto slovenským výrobkom v segmente likérov.

Ministerstvo hospodárstva a rozvoja vidieka SR udelilo ocenenie Značka kvality SK bylinnému likéru z dielne destilérky v malej obci Hniezdne. Tatra Balsam Špeciál 52 splnil podmienky na označenie „slovenská potravina,“ a to najmä na základe používania minimálne 75 % domácich surovín a prísad.

Výroba bylinných likérov na severovýchode Slovenska siaha dávno do minulosti. Tatra Balsam Špeciál 52, ktorý je jedným zo série bylinných likérov pod názvom Tatra Balsam, možno označiť ako čisto slovenský a jeho pôvod vychádza zo skúseností a tradícií výroby likérov práve v tejto časti Slovenska. Niektorí konzumenti ho stihli pomenovať v skratke TBŠ, ktorá sa začína udomácňovať a spotrebiteľom sa páči.

Inšpiráciou na vznik samotného likéru bola podtatranská oblasť, kde sa dodnes používajú domácky vyrobené likéry na liečbu príznakov ochorení, ale aj ako príležitostné pitie miestnych žien, najmä po nedeľnom obede. Recepty prípravy likérov sa dedia z generácie na generáciu a ich základ tvoria liečivé rastliny, ktoré rastú na podhorských lúkach. Rastliny majú blahodarný účinok na ľudský organizmus, na tráviaci systém, na dýchacie cesty, na prekrvenie srdcového svalu, na zmiernenie a upokojenie nervovej sústavy.

Každý z likérov radu Tatra Balsam obsahuje extrakt z minimálne 16 až 22 druhov horských bylín, z ktorých sú niektoré známe ako liečivé. Zbierajú sa v čase neskorého leta a jesene, následne sa macerujú a miešajú. Na dosiahnutie jemnosti a harmónie chutí dozrievajú likéry v špeciálnych tankoch 2 mesiace. Výrobca si však podrobný postup a zloženie stráži.

Tatra Balsam ŠECIÁL 52

Výnimočný bylinný likér, ktorého základom sú extrakty z byliniek v kompozícií s limetkou, škoricou a medom. Likér obsahuje aj bazalku, levanduľu, majorán a ďalšie byliny.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom