Slovákov naštartoval gól Miklíka, po výhre sa cítia lepšie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Záborský
Svoj premiérový gól v kariére na šampionáte strelil Tomáš Záborský. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

HELSINKI 3. mája (WEBNOVINY) – Slovenská hokejová reprezentácia má za sebou víťazný vstup do 77. majstrovstiev sveta. Zverenci tréner Vladimíra Vůjtka si v piatok v helsinskej Hartwall Arene poradili s výberom Francúzska 6:2.

V základnej skupine získali prvé tri body, čo ich môže motivovať do ďalšieho priebehu šampionátu.

O úvodný gól celého turnaja sa postaral Michel Miklík už v 9. min. „Do duelu sme vstupovali s tým, že musíme a chceme triumfovať. Preto ten opatrný úvod. Potom sme premenili šance a odskočili súperovi,“ povedal po zápase 30-ročný krídelník.

Fotografie z úvodného zápasu slovenských hokejistov na MS si môžete pozrieť —->v tomto článku

„Je dobré, že sa proti Francúzom gólovo presadili všetky štyri útoky. To je veľmi dobrý vstup,“ podotkol piešťanský rodák Miklík, ktorý v sezóne 2012/2013 hral na klubovej úrovni v Slovane Bratislava.

Proti Francúzom nastúpili Slováci na MS aj pred rokom, v závere základnej skupiny to bol vtedy napínavý zápas so šťastným koncom pre slovenský tím (5:4). „Tam sme boli pod psychickým tlakom, lebo sme stále nemali isté štvrťfinále a museli sme bodovať,“ vrátil sa k minuloročnému duelu Michel Miklik a pokračoval: „Vedeli sme, že proti Francúzom nás v úvode šampionátu nečaká ľahký zápas, čo sa aj potvrdilo. Súper nás v ničom neprekvapil. Vedeli sme, že budú dobre korčuľovať, hrať viac zozadu a vyrážať do rýchlych protiútokov. Sme radi, že sme prvý duel zvládli a zvíťazili.“

Tomáš Záborský sa stal najlepším hráčom Slovákov

V druhej tretine dosiahli svoje premiérové presné zásahy v kariére na šampionáte Peter Ölvecký a Tomáš Záborský. „Dobre sme založili útok, Michel Miklík mi to v strede plochy priťukol, ja som to dal Kukovi (Kukumberg, pozn. red.) na stranu a ‚šliapal‘ som k bránke, že buď mi to Kuko hodí alebo sa otvorí priestor pre Michela. Kuko mi to pekne dal a som rád, že mi to tam padlo,“ opísal svoj gólový okamih Tomáš Záborský, ktorý v minulosti pôsobil vo Fínsku a organizátori ho vyhlásili za najlepšieho hráča slovenského tímu v súboji proti Francúzom.

„Som rád, že sme to dokázali dotiahnuť do víťazného konca. Dúfam, že aj zajtra budeme hrať s takou ľahkosťou,“ doplnil útočník v službách ruského Avangardu Omsk.

V tretej časti sa najprv presadili Branko Radivojevič a kapitán národného tímu SR Miroslav Šatan, ktorý vyrovnal v piatok rekord Martina Štrbáka v počte reprezentačných štartov (162).

Rasťo Staňa bude smutný, poznamenal Libor Hudáček

Maskot Icy
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Súper následne znížil zásluhou Damienov Rauxa a Fleuryho. Konečnú podobu skóre dal Libor Hudáček.

„V úvode to nebolo jednoduché, ale dali sme rýchle góly. Škoda tretej tretiny a dvoch inkasovaných, Rasťo Staňa bude teraz smutný. Francúzi hrali dobre, nedalo sa šetriť, museli sme ísť naplno. Hneď sa cítime lepšie a verím, že to takto pôjde ďalej,“ prezradil po stretnutí dravý krídelník Slovana Bratislava L. Hudáček.

Radosť z dosiahnutého výsledku mal obranca Andrej Sekera, ktorý sezónu 2012/2013 začal v bratislavskom Slovane a po skončení výluky v NHL hral v zámorí za Buffalo Sabres.

„Do turnaja sme chceli vstúpiť správnou nohou. Vedeli sme, že Francúzi budú hrať dobrý hokej. Súper kvalitne korčuľoval, mal šance, no Rasťo Staňa nás podržal. V tretej časti sme trochu poľavili a Francúzi to využili. Musíme sa z toho poučiť a nabudúce hrať celých 60 minút. Chceli sme zvíťaziť, to bolo najdôležitejšie,“ poznamenal 26-ročný bek.

Hokejový obranca Milan Jurčina začal proti Francúzsku svoj štvrtý svetový šampionát v kariére. Po víťaznom vstupe mal rovnako ako jeho spoluhráči veľkú radosť. „Prvý zápas na turnaji je vždy náročný. Nikdy neviete, čo sa v ňom môže stať. Tímy majú dosť síl. Zo začiatku to bolo trochu nervózne stretnutie. Po prvom góle sme sa upokojili a potom sa to už rozbehlo. Definitívu duelu dali dva góly v našej dlhej štvorminútovej presilovke,“ rozhovoril sa o zápase Milan Jurčina.

Odchovanec hokeja v Liptovskom Mikuláši priznal, že v Hartwall Areene bolo trochu teplo, čo spôsobovalo s pribúdajúcim časom problémy a korčuľovanie bolo oveľa náročnejšie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej SekeraBranko RadivojevičMichel MiklíkMilan JurčinaMiroslav ŠatanPeter ÖlveckýTomáš Záborský