Slovensko sa počas zimy stáva domovom pre severské druhy

Sokol červenonohý
Samica druhu sokol červenonohý (lat. Falco vespertinus). Foto: SITA/Ochrana dravcov na Slovensku

BRATISLAVA 29. októbra (WebNoviny.sk) – Kým väčšina našich druhov sťahovavých vtákov je už vo svojich zimoviskách, Slovensko sa stáva domovom pre severské druhy. Zdržia sa u nás len niekoľko mesiacov a už na jar odletia. Z dravcov patrí medzi takéto druhy napríklad kaňa sivá, sokol kobec alebo myšiak severský. Informovala o tom PR manažérka organizácie Ochrana dravcov na Slovensku Martina Brinzíková Badidová.

Severské druhy vtákov u nás nachádzajú priaznivejšie podmienky na prezimovanie. Počas migrácie pritom musia operence čeliť rôznym prekážkam, ako sú napríklad drôty elektrického vedenia. Na Slovensku však vďaka projektu LIFE Energia identifikujú elektrické vedenia, pri ktorých veľmi často dochádza ku kolíziám s vtáctvom. Nebezpečné úseky pre vtáky následne upravia ochrannými prvkami, ktoré si vtáky včas všimnú. „Chladné a zimné dni sú pre vtáky náročnejšie. Počas krátkych dní si musia nájsť dostatok potravy a počas dlhých nocí spotrebujú viac energie, pretože sa potrebujú vyhriať. Práve teraz vytvárajú mnohé druhy kŕdle, vďaka ktorým ľahšie nájdu dostupnú potravu a zároveň majú väčšiu šancu, že si včas všimnú predátora,“ hovorí Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.

Typickým príkladom vtáka, ktorý vytvára kŕdle, je myšiarka ušatá. V tomto období k nám zalietavajú aj myšiarky zo severovýchodu Európy. Cez deň odpočívajú v intravilánoch obcí, najčastejšie v skupinách ihličnatých stromoch na cintorínoch, v parkoch, v areáloch kostolov, škôl, zdravotníckych zariadení alebo v záhradách. Vyskytnú sa aj mimo intravilánu. Za súmraku sa rozletia a začínajú loviť, ich potravou sú predovšetkým hlodavce.

K druhom, ktoré u nás možno pozorovať len v tomto období, patrí napríklad aj kaňa sivá. Jej početnosť v zimnom období na Slovensku sa odhaduje na 3 000 až 5 500 jedincov. Vyskytuje sa u nás najmä na poliach a lúkach v blízkosti rybníkov a močiarov, a to od konca októbra do konca apríla. Prvé kane už zaznamenali počas ich večerného sčítavania, hovorí Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.

„Ďalším druhom, ktorý k nám pravidelne prilieta na zimu, je myšiak severský. Je väčší príbuzný nášho myšiaka lesného, hniezdi v Škandinávii a Rusku a u nás pravidelne zimuje. Početnosť v jednotlivých rokoch kolíše, pravdepodobne v súvislosti s kolísaním početnosti hrabošov a lumíkov a s klimatickými podmienkami na severe Európy. Odhadom 800 až 2 500 jedincov sa u nás zdrží iba do apríla. Naším cieľom je vytvoriť pre dravce také podmienky, aby sa u nás naďalej zdržiavali a pomáhali plniť svoju dôležitú sanitárnu funkciu,“ uzatvára

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom