Ľudia nevnímajú za rok 2015 žiadnu udalosť ako pozitívnu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 27. decembra (WebNoviny.sk) – Slováci nevnímajú žiadnu udalosť za rok 2015 na domácej alebo zahraničnej politickej scéne ako pozitívnu. V prieskume agentúry Polis Slovakia, ktorý spravila pre agentúru SITA, to uviedlo 38,8 percenta respondentov.

Pozitívny však bol podľa opýtaných postoj vlády k migrantom, myslí si to 11,3 percenta opýtaných. Kladne vnímajú i vlaky zadarmo (9,3 percenta), činnosť prezidenta Andreja Kisku (7,2 percenta), činnosť vlády (5,5 percenta) či pokles cien benzínu a nafty (5,2 percenta).

Medzi pozitíva respondenti zaradili i boj proti korupcii, znižovanie nezamestnanosti, činnosť parlamentu, rozvoj miest, pozývanie migrantov do EÚ nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou či viac bezpečnosti.

Naopak, za najnegatívnejšiu udalosť ľudia považujú prílev migrantov do Európskej únie. Túto možnosť označilo 38,8 percenta respondentov. Negatívnou udalosťou na politickej scéne sú i teroristické útoky v Paríži (19,4 percenta), pretrvávajúca korupcia (13,3 percenta), nezamestnanosť (12,8 percenta), pozývanie migrantov do Európskej únie nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou (12,5 percenta) či činnosť vlády (8,4 percenta).

Ľudia za negatívum považujú i znižovanie životnej úrovne, vznik nových politických strán, činnosť parlamentu, kauzy ministerstva zdravotníctva, rast cien, pokles miezd, vojnu na Ukrajine, menej bezpečnosti, rómsku problematiku, kauzy ministerstva školstva či rozpory v pravici.

Agentúra Polis Slovakia prieskum robila od 11. do 18. decembra na vzorke 1 422 respondentov starších ako 18 rokov na celom území Slovenska. Respondenti odpovedali na dve otázky: „Akú najpozitívnejšiu udalosť ste počas uplynulého roka na domácej alebo zahraničnej politickej scéne zaznamenali?“ a „Akú najnegatívnejšiu udalosť ste počas uplynulého roka na domácej alebo zahraničnej politickej scéne zaznamenali?“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Polis Slovakia