Združenie sudcov bude voliť nové vedenie v apríli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sudca sudy kladivko
Slovenské súdy nie sú podľa názoru občanov nezávislé. Foto: ilustračné, Shutterstock

BRATISLAVA 28. decembra (WebNoviny.sk) – Združenie sudcov Slovenska (ZSS), najväčšia stavovská organizácia sudcov, bude v apríli rozhodovať o svojom novom vedení. Na konci novembra uplynulo druhé funkčné obdobie súčasnej prezidentke Dane Bystrianskej. Pre agentúru SITA uviedla, že do zvolenia nového vedenia na hlavnom zhromaždení bude úradovať ona. Bystrianska potvrdila, že kandidovať už nechce.

Dodala, že vo funkcii bola 10 rokov a po takom dlhom období je potrebná zmena. „Mám pocit, že odbornej sudcovskej práci, popri ktorej som robila funkciu prezidentky združenia, veľa dlhujem,“ uviedla. Zatiaľ nie je rozhodnuté, kto sa bude o post prezidenta uchádzať, aj keď sa už hovorilo o konkrétnom mene ako horúcom kandidátovi. Bystrianska zatiaľ nechcela spresniť o koho ide.

Celorepubliková rada združenia hodnotila doterajšiu činnosť združenia tento mesiac na rokovaní v Košiciach. Podľa Bystrianskej k najvýznamnejším aktivitám počas jej funkčného obdobia patrila ochrana nezávislosti súdnictva vo vnútroštátnom meradle. Združenie sa zapájalo aj do činnosti Medzinárodnej asociácie sudcov a Európskej asociácie sudcov, na ktorú sa obrátili v roku 2011 a 2014 v súvislosti s prijatými zákonmi o sudcoch a s preverovaním sudcov NBÚ.

Ako dobrú hodnotí Bystrianska aj spoluprácu a komunikáciu s Justičnou akadémiou, ale aj poslancami, najmä členmi ústavnoprávneho výboru NR SR. Zároveň upozornila, že riadenie súdnictva podľa Združenia sudcov Slovenska nezodpovedá trendom doby. Riadenie súdnictva sa musí podriadiť jeho potrebám tak, aby každému bola poskytnutá efektívna súdna ochrana, ako to garantuje Ústava SR. Upozornila aj na dlhodobé neprimerané zaťaženie súdov najmä okresných v sídle kraja, ale aj krajských súdov i Najvyššieho súdu SR, nerovnomernú zaťaženosť súdov a sudcov či zneužívanie práva v spotrebiteľských

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Združenie sudcov Slovenska