Obrazom: Bratislavský hrad vysvietili farbami štátnej vlajky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Oslavy príchodu nového roka v slovenských mestách
Bratislavský hrad bol v poslednú noc roka 2015 vysvietený farbami slovenskej štátnej vlajky. Bratislava, 31. december 2015. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 31. decembra (WebNoviny.sk) – Bratislavský hrad bol v poslednú noc roka 2015 vysvietený farbami slovenskej štátnej vlajky.

Predseda parlamentu Peter Pellegrini sa takouto formou rozhodol pripomenúť si 23. výročie vzniku Slovenskej republiky. „Takéto zvýraznenie národných symbolov by sa malo stať tradíciou aj do ďalších rokov, a to nielen pri významných výročiach a udalostiach, akým je nepochybne práve vznik samostatnej Slovenskej republiky,“ uviedol šéf parlamentu.

Obrazom: Oslavy príchodu nového roka v slovenských mestách

Štátna vlajka, tak, ako ju poznáme dnes, sa formovala súbežne s historickým vývojom samostatnej Slovenskej republiky. Pôvod tradičnej slovenskej bielej, modrej a červenej farby možno hľadať už v revolučných rokoch 1848 – 49, keď bielo-červenú kombináciu doplnil modrý pruh, symbolizujúci spolupatričnosť slovanských národov, vysvetlila kancelária NR SR. Jeho úlohou bolo taktiež viditeľne odlíšiť slovenskú vlajku od bielo-červenej poľskej vlajky.

Prvý raz bolo poradie farieb, ako ho poznáme dnes, právne zakotvené ministerským nariadením v roku 1919. Ako štátnu vlajku Slovenskej republiky ju konštituoval taktiež zákon z 23. júna 1939 a po mnohých historických a spoločenských zmenách bola v roku 1990 ústavným zákonom zavedená rovnaká trojpruhová štátna vlajka.

Trikolóru na slovenskej vlajke obohatil štátny znak od roku 1991, keď bolo potrebné slovenskú vlajku vizuálne odlíšiť od ruskej, pretože parlament Ruskej federácie rozhodol o navrátení sa k historickej bielo-modro-červenej štátnej vlajke. Už aj so štátnym znakom prvýkrát zaviala pred Bratislavským hradom 3. septembra 1992 o 20:22.

Bratislavský hrad predstavuje symbolické miesto, kde sa formovala história demokratického slovenského štátu, ako tomu bolo napríklad pri podpise Ústavy SR v Rytierskej sieni v roku 1992. V súčasnosti poskytuje dôstojný priestor pre pripomínanie jej dôležitých medzníkov, uzavrel odbor komunikácie s médiami kancelárie NR SR.

Oslavy príchodu nového roka v slovenských mestách
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Pellegrini
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky