Tatry majú ďalšiu obeť, od Silvestra už jedenástu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vysoké Tatry
Lavínový pes Body so psovodom pri hľadaní zasypaného človeka pod lavínou. Počas medzinárodného kynologického seminára na Popradskom plese musia lavínové psy so svojimi psami zvládnuť aj stres počas prevozu vrtuľníkom na lavínište, 14. február, Vysoké Tatry. Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

BRATISLAVA 3. januára (WebNoviny.sk) – Vo Vysokých Tatrách sa dnes popoludní stala ďalšia tragédia, približne 200-metrový pád neprežil slovenský horolezec.

Muž bol jedným z trojice slovenských horolezcov, ktorí zostupovali z Prednej Bašty. Pravdepodobnou príčinou pádu bolo pošmyknutie sa na ľade v kombinácii s tvrdým snehom. Ako ďalej agentúru SITA informovalo operačné stredisko Horskej záchrannej služby, pomoc potreboval aj ďalší z trojice horolezcov, ktorý po páde svojho kolegu uviazol v mieste jeho pošmyknutia.

Horskí záchranári spolu s leteckými záchranármi uviaznutého horolezca vyslobodili a mierne podchladeného ho previezli do popradskej nemocnice. Posledný z trojice horolezcov zostúpil spolu s horskými záchranármi na Štrbské pleso. Telo nebohého horolezca previezli do márnice v Starom Smokovci, kde ho prevzala polícia.

Horolezec je už 11 obeťou Tatier za uplynulé dni, od Silvestra na slovenskej strane veľhôr zahynulo sedem ľudí a na poľskej štyria. Horská záchranná služba dôrazne upozorňuje návštevníkov hôr, aby nepreceňovali svoje schopnosti i možnosti a prihliadali na aktuálne podmienky na horách. Snehová pokrývka a turistické chodníky sú tvrdé a zľadovatené, hrozí tu veľké riziko pošmyknutia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia