Muža zadržaného po útokoch v Paríži vykázali zo Schengenu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Putá
Ilustračné foto Foto: SITA/AP

Bratislava 5. januára (WebNoviny.sk) – Občana Saudskej Arábie, ktorého zatkla slovenská polícia po minuloročných teroristických útokoch v Paríži, na desať rokov vykázali mimo územie Schengenu. Informuje o tom portál Biztweet.eu. Hoci polícia nešpecifikuje, čo je hlavnou príčinou rozhodnutia, podľa predošlých zistení si muž v Európskej únii predlžoval pobyty na základe fiktívneho štúdia či pracovnej zmluvy. Na Slovensku bol v čase zadržania legálne ako študent, uvádza portál.

„Dvadsaťšesťročnému štátnemu príslušníkovi Saudskej Arábie bolo vydané rozhodnutie o administratívnom vyhostení so zákazom vstupu na územie všetkých členských štátov schengenského priestoru na dobu desať rokov,“ uviedla pre Biztweet hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Obrazom: Teroristický útok v Paríži

Portál pripomína, že minister vnútra Robert Kaliňák hovoril po policajnej razii o osobe zo Saudskej Arábie, ktorá predstavovala pre Slovensko bezpečnostné riziko. Hoci prípad s predchádzajúcimi novembrovými teroristickými útokmi v Paríži nespájal, uviedol, že muž zostrojoval drony, ktoré by mohli byť použité aj na teroristické hrozby.

„Identifikovali sme zmeny v jeho správaní, ktoré vykazovali dopad aj na jeho psychický stav. Začal dávať dokopy aj odskúšal určité lietajúce prostriedky väčšieho rozmeru, došlo k jeho zadržaniu,“ povedal novinárom Kaliňák. Portál tiež pripomína, že ako o riziku hovoril Kaliňák aj o prípade zajatého sobášneho podvodníka, avšak aj tu sa ukazuje, že nejde o žiadnu teroristickú hrozbu.

„Podľa zistení polície sa 27-ročný štátny príslušník Alžírska, žijúci v Smižanoch, na území Slovenska nachádza bez povolenia príslušných orgánov. Voči cudzincovi bolo začaté konanie vo veci administratívneho vyhostenia z územia Slovenskej republiky,“ uviedla Baloghová. Čo je s ďalšími dvomi mužmi zajatými počas údajnej protiteroristickej razie, je zatiaľ neznáme, uzavrel portál.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Kaliňák
Firmy a inštitúcie PZ Policajný zbor SR