Sudkyňa Európskeho súdu pre ľudské práva zložila prísahu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kandidáti na post sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva
Kandidátka Alena Poláčková. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 5. januára (WebNoviny.sk) – Nová sudkyňa Európskeho súdu pre ľudské práva za Slovenskú republiku Alena Poláčková slávnostne zložila v Štrasburgu prísahu do rúk predsedu súdu Guida Raimondiho. Ako uvádza ministerstvo zahraničných vecí na svojej internetovej stránke, stalo sa tak v pondelok 4. januára.

Zložením prísahy sa Alena Poláčková oficiálne ujala postu sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva na deväťročné funkčné obdobie. Na slávnostnom akte prísahy sa zúčastnil aj stály predstaviteľ Slovenskej republiky pri Rade Európy Drahoslav Štefánek za prítomnosti kompletného pléna 47 sudcov Európskeho súdu pre ľudské práva. Súčasne s Alenou Poláčkovou zložila prísahu aj nová sudkyňa za Fínsko.

Alena Poláčková bola zvolená za sudkyňu Európskeho súdu pre ľudské práva vo voľbách v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy 29. septembra 2015. Alena Poláčková je po Bohumilovi Repíkovi, Viere Strážnickej a Jánovi Šikutovi v poradí štvrtou sudkyňou Európskeho súdu pre ľudské práva za Slovenskú republiku.

Európsky súd pre ľudské práva je zložený zo 47 sudcov, po jednom z každého členského štátu Rady Európy, a slúži ako posledná súdna inštancia pre 800 miliónov obyvateľov Európy v oblasti ochrany ľudských práv a základných slobôd vyplývajúcich z Európskeho dohovoru o ľudských právach a jeho dodatkových protokolov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie ESĽP Európsky súd pre ľudské práva