Rok 2015 bol druhý najteplejší v histórii meraní

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Teplomer, horúčavy, leto
Foto: shutterstock.com

BRATISLAVA 9. januára (WebNoviny.sk) – Rok 2015 bol podľa meteorológov druhý najteplejší v histórii meteorologických meraní v Európe. S odvolaním sa na Svetovú meteorologickú organizáciu (WMO) to tvrdí Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Fenomén El Niňo naberá na intenzite

Aj na Slovensku bol minulý rok o niečo menej teplý ako rekordne teplý rok 2014. Globálna priemerná teplota celej Zeme v roku 2015 však bude pravdepodobne najvyššia v histórii meteorologických záznamov a jej nárast v porovnaní s predindustriálnym obdobím dosiahne významnú hranicu plus jeden stupeň Celzia.

WMO na základe päťročnej analýzy ďalej dospela k záveru, že obdobie rokov 2011 až 2015 je najteplejšou päťročnou periódou v histórii pozorovaní. Počas tohto obdobia sa vyskytlo mnoho extrémnych prípadov počasia, najmä vĺn horúčav.

Podľa WMO vysoké teploty sú dôsledkom celkového trendu globálneho otepľovania podporovaného silným a pokračujúcim fenoménom El Niňo, ktorý stále naberá na intenzite. Tento jav má za následok ovplyvňovanie charakteru počasia v mnohých častiach sveta. Očakáva sa, že jeho účinok bude pokračovať i v roku 2016.

Horúčavy spôsobili citeľné sucho

Správa WMO poukazuje aj na to, že počas posledných desiatich rokov sa prírodné katastrofy spájané s počasím vyskytovali dvakrát častejšie než predtým. „V roku 2015 na Slovensku na seba upozornili letné vlny horúčav kombinované s nedostatkom zrážok, čo spôsobilo citeľné sucho,“ povedal klimatológ Pavel Faško zo SHMÚ.

Dôsledky sa podľa neho prejavili na rekordnom počte dní, keď maximálna denná teplota vzduchu dosiahla 35 stupňov Celzia a viac. V Dudinciach (okr. Krupina) a v Orechovej (okr. Sobrance) na krajnom východe Slovenska bolo takýchto dní v minulom roku až 23, čo sa zatiaľ v histórii meteorologických meraní a pozorovaní na Slovensku nestalo.

Teplotne podnormálne obdobia neboli v roku 2015 podľa Faška veľmi významné. „Boli pomerne krátke, takže v mesačnej bilancii ani jeden mesiac nebol teplotne pod normálom,“ vyhlásil. Najteplejšie obdobie minulého roka bolo od konca prvej augustovej dekády do jeho polovice. Práve v tomto období, 12. augusta, namerali v Topoľčanoch 39 stupňov Celzia, čo bola najvyššia hodnota teploty vzduchu v roku 2015 na Slovensku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pavel Faško
Firmy a inštitúcie SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav