Fico vyzve Úniu, aby urýchlila ochranu schengenu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Fico
Predseda vlády SR Robert Fico počas TB po mimoriadnom zasadnutí Európskej rady, ktoré do Bruselu zvolal predseda ER. Brusel, Belgicko, 24. september 2015. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 8. januára (WebNoviny.sk) – Obraciam sa na predsedu Európskej rady Donalda Tuska a predsedu Európskej komisie Jeana Clauda Junkera, aby zvážili urýchlenie rozhodnutia o zostavení európskej a pohraničnej stráže, povedal to dnes predseda vlády SR Robert Fico na tlačovej konferencii na Úrade vlády SR. Jej zriadenie sa očakávalo na jeseň tohto roka, podľa Fica to však bude neskoro. Tlačovú konferenciu zaznamenala naživo televízia TA3.

Premiér sa odvolal na údaje OSN, ktoré uvádzajú, že do Európy môžu tento rok prísť tri milióny utečencov. Európska pohraničná a pobrežná stráž by mohla zasiahnuť pri ochrane vonkajších hraníc schengenu aj bez súhlasu členského štátu, ktorý pri ochrane zlyháva. Podľa rozhodnutia lídrov EÚ z decembra 2015 by o tom, či niektorý štát zvláda alebo nezvláda ochranu schengenu, rozhodla Európska komisia.

,,Udalosti, ktoré sa momentálne dejú, nás nútia na ne príslušným spôsobom reagovať,“ uviedol Fico s tým, že urobil súvis medzi migračnou krízou a útokmi v Kolíne a zistil, že podobné útoky sa odohrali aj v ďalších európskych mestách, napríklad vo Švédsku. V oficiálnej správe nemeckého ministerstva vnútra, ktorou premiér disponuje, sa uvádza, že až 18 z 31 útočníkov proti ženám v Kolíne boli migranti.

,,Nemôžem v tejto chvíli nič iné, len zopakovať, že ani na základe povinných kvót, ani na základe dobrovoľného príspevku, nemôžeme dovoliť, aby na Slovensko prišlo naraz niekoľko tisíc migrantov,“ uviedol Fico.

Fico opätovne uviedol, že prezident Andrej Kiska i opozícia bagatelizujú tému migrácie a utečencov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaRobert Fico