Projekt 'Stop extrémizmu!' je napriek Kotlebovi úspešný

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Marian Kotleba
Lídrom kandidátky je Marian Kotleba. Foto: SITA/Marián Angelovič

BANSKÁ BYSTRICA 10. januára (WebNoviny.sk) – V septembri 2015 predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba nepodpísal dotačnú zmluvu na grant “ Stop extrémizmu!“, schválený Ministerstvom zahraničných vecí SR pre Bábkové divadlo na Rázcestí (BDNR).

Pár týždňov predtým postihol podobný osud Divadlo Štúdio tanca v Banskej Bystrici. To bolo nútené kvôli nepodpísaniu dotačnej zmluvy zrušiť medzinárodný tanečný festival Štyri (+2) dni tanca pre vás. Zástupcovia a zástupkyne divadiel a kultúrnych inštitúcií BBSK sa 29. septembra stretli v priestoroch BDNR a vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom protestovali proti mocenským a nekompetentným zásahom do umeleckých plánov divadiel a inštitúcií, a predovšetkým voči nerešpektovaniu slobody tvorby.

Od tohto dňa do konca roka 2015 sa BDNR a Divadlo Štúdio tanca stretlo so živým spoločenským a mediálnym ohlasom a masovou podporou kolegov a kolegýň z celého Slovenska aj zahraničia. Do konca roka 2015 im vyjadrilo podporu 24 profesionálnych divadiel a 13 neprofesionálnych a nezávislých scén zo Slovenska a Českej republiky.

Hlavnou ambíciou projektu „Stop extrémizmu!“ bolo cestovanie po rôznych regiónoch Slovenska, kde mladí ľudia nemajú bežne k divadlu prístup. Jeho súčasťou bolo predstavenie podľa poviedky Ireny Brežnej „List čiernemu synovi.“ Vďaka finančnej podpore od viacerých inštitúcií, ako aj občianskych darcov, sa nakoniec podarilo projekt zrealizovať. Predstavenie „List čiernemu synovi“ s diskusiou o xenofóbii a rasizme uviedlo BDNR pre deväť stredných a základných škôl a zúčastnilo sa ho takmer 600 študentov a študentiek.

Finančnú pomoc BDNR poskytla Nadácia Orange, a to grantom na projekt vo výške 3 000 eur. Banskobystrickým kolegom pomohlo aj Bratislavské bábkové divadlo, ktoré na projekt venovalo výťažok z večerného predstavenia Opice z našej police. Ďalšou akciou bola zbierka Kultúra na rázcestí, ktorú zorganizovala Nadácia otvorenej spoločnosti v spolupráci so Slovenským národným divadlom. Prostredníctvom nej získalo BDNR výťažok z verejného predstavenia Labyrinty a raje Jána Ámosa. Do zbierky Kultúra na rázcestí sa zapojili aj iné bratislavské inštitúcie a jednotlivci.

V projekte „Stop extrémizmu!“ bude BDNR pokračovať aj v roku 2016. Záujem o predstavenie a diskusiu prejavili ďalšie stredné školy vo viacerých častiach Slovenska. V piatok 15. januára „List čiernemu synovi“ uvedú v Bábkovom divadle Žilina. V prvej polovici nasledujúceho roka plánuje divadlo uviesť aj druhú časť projektu „Stop xtrémizmu“, ktorá bude väčšinovo financovaná z prostriedkov občianskej zbierky.

Rovnako bude v roku 2016 pokračovať aj občianska iniciatíva Biela stuha, ktorá naďalej vyjadruje protest voči nekompetentným mocenským zásahom do slobody (nielen) divadiel. V roku 2015 sa s bielou stuhou zorganizovalo veľké množstvo predstavení, koncertov a iných kultúrno-spoločenských akcií. Bielu stuhu na zápästí nosia poprední zástupcovia a zástupkyne kultúrnej verejnosti, ako aj všetci, ktorí chcú vyjadriť svoj postoj voči súčasnej vládnucej garnitúre v BBSK.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marian Kotleba
Firmy a inštitúcie BBSK Banskobystrický samosprávny kraj (VÚC)