USA je krajinou migrantov, profitujeme z toho, tvrdí Wasley

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 12. januára (WebNoviny.sk) – Pomoc ľuďom, ktorí utekajú, aby si zachránili život, nie je len povinnosť vyplývajúca z medzinárodných zmlúv, ale aj morálna povinnosť. „Ako pomôcť tým, ktorí sú v zúfalej situácii, je diskusia, ktorú vedieme aj so slovenskou vládou,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA chargé d´affaires amerického veľvyslanectva v Bratislave Liam Wasley. Dodal, že Amerika vie, akú obrovskú výzvu migračná a utečenecká kríza predstavuje pre celý svet. „Vážime si, čo sa Európska únia snaží urobiť. Musíme sa sústrediť na tých, ktorým ide o život, a preto utekajú,“ vysvetlil šéf americkej misie na Slovensku.

Ako Wasley zdôraznil, USA nepochybujú o tom, že situácia s utečencami a migrantmi v Európe je náročná. „Potrebujeme riešenie, a to riešenie si možno vyžiada určitú obeť od každej krajiny. Zároveň riešenie na migračnú a utečeneckú krízu zahŕňa v sebe aj to, aby sme odstránili príčiny – a to je občianska vojna v Sýrii,“ priblížil postoj USA Wasley. Pripomenul, že nemôžeme zabúdať ani na utečencov, ktorí sú v táboroch v Jordánsku, Libanone, Iraku či

Na otázku, ako USA vnímajú rozdielne vyjadrenia národných lídrov na navrhované riešenia krízy Bruselom, Wasley priznal, že „na Slovensku, ale aj inde v Európe boli určité vyjadrenia, ktoré situácii nepomohli“. Zároveň pripomenul, že aj z Československa utieklo pred komunistami podľa údajov UNHCR až 250-tisíc ľudí. „Mnoho z týchto ľudí našlo svoj domov aj u nás, v USA. Medzi nimi bol napríklad aj virológ a imunológ Ján Vilček, ktorého osobne ocenil aj americký prezident Barack Obama,“ podotkol Wasley. „Vtedy ostatné krajiny videli, pred akým nebezpečenstvom a z akej situácie ste utekali,“ pripomenul šéf americkej ambasády.

„Viete, USA sú krajinou imigrantov a utečencov a môžem povedať, že z nich všetci máme osoh. Madelaine Albrightová, pôvodom z Československa, a Henry Kissinger, pôvodom z Nemecka, to dotiahli na posty ministrov zahraničných vecí. Spoluzakladateľ Google Sergey Brin je z Ruska. Imigranti, utečenci, ľudia, ktorí k nám prišli za prácou či aby si zachránili životy – to sú piliere americkej spoločnosti, vlády, vedy,“ vysvetlil skúsenosť USA s migrantmi a utečencami.

Veľvyslanectvo USA patrí k aktívnym podporovateľom ľudských práv aj v iných oblastiach, napríklad v oblasti práv homosexuálov či podpore rómskej komunity. Boj za ľudské práva je podľa Wasleyho „základná hodnota, základná časť toho, kým sme“. Pokiaľ ide o podporu rómskej komunity, Wasley zdôraznil, že USA vie, aký ťažký proces integrácie môže byť. „V USA si 18. januára pripomíname narodenie Martina Luthera Kinga. Je to národný sviatok a neoslavujeme to preto, že to boli šťastné časy, ale aby sme si pripomenuli, aké zmeny jeho hnutie prinieslo a aké dôležité bolo bojovať za integráciu, sociálne zrovnoprávnenie a ľudské práva,“ objasnil Wasley. Ako dodal, americké veľvyslanectvo má v pláne aj naďalej podporovať agendu ľudských práv. „Keď vidíme, ako sa niektoré organizácie snažia pomôcť Rómom nájsť si uplatnenie, teší nás, ak môžeme takýmto projektom pomôcť,“ skonštatoval.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Henry Kissinger