Schôdza ku školstvu nebude, SKOK nezohnal podpisy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 20. januára (WebNoviny.sk) – Mimoriadna parlamentná schôdza o situácii k školstvu nebude. Poslancom NR SR, ktorí sú dnes v strane SKOK, sa nepodarilo zozbierať 30 podpisov poslancov potrebných na zvolanie schôdze. Ako povedal poslanec NR SR a predseda strany SKOK Juraj Miškov na tlačovej besede, okrem štyroch poslancov, ktorí sú v strane SKOK, sa pod zvolanie schôdze podpísali len štyria nezaradení poslanci Magda Váššáryová, Viliam Novotný, Ľudovít Kaník a Mikuláš Huba.

Miškov v stredu povedal, že počas víkendu prisľúbili podporu pod zvolanie schôdze strany OĽaNO a SaS. Most-Híd sa mal vyjadriť v pondelok. „V utorok však tí, ktorí prisľúbili spoluprácu, svoju podporu k zvolaniu schôdze stiahli. To je dôkaz, že opozícii sú učitelia ukradnutí,“ povedal Miškov. Podľa neho opozícia povýšila politikárčenie nad riešenie problémov. „Opozícia politikárči. Politikárčenie povalilo Radičovej vládu. Strany, ktoré sa tvária ako opozičné, len klamú a predstierajú riešenia,“ vyhlásil Miškov s tým, že keď sa niektorá strana rozhodne zvolať schôdzu ku školstvu, poslanci zo strany SKOK jej zvolanie podporia.

Podľa Daniela Krajcera SKOK hovorí pravdu o slovenskej opozícii. „Ľudia majú počuť zrozumiteľne, čo s kým a ako chceme presadzovať vo voľbách. To chceme aj od ostatných, aby to povedali,“ povedal. Krajcer konštatoval, že už dnes je jasné, že víťazom marcových parlamentných volieb bude Smer-SD. Smer bude aj zostavovať vládu. „Časť opozičných strán sa uchádza o vládnutie so Smerom, len to nedokáže povedať. OĽaNO a SaS už dnes hovoria, že idú do opozície. Ide im o to, aby sa len dostali do parlamentu. Z opozície nepresadíte nič. Vaše volebné programy páni z OĽaNO a SaS, nič nedokážete naplniť,“ upozornil.

Radoslav Procházka podľa Krajcera hrá divadlo. Procházka v posledných dňoch pripustil povolebnú spoluprácu so Smerom a následne ju vylúčil. „Každý deň nový začiatok. Za posledných päť dní bol novinármi pristihnutý viackrát pri klamstve. Ako chce gazda budovať právny štát, keď je novinármi pristihnutý pri klamstve?“ vyhlásil Krajcer.

Požiadavky učiteľov:

Iniciatíva slovenských učiteľov v pondelok 11. januára vyhlásila štrajkovú pohotovosť. Odhodlala sa k tomu preto, že minister školstva Juraj Draxler síce podľa iniciatívy uznal opodstatnenosť požiadaviek Slovenskej komory učiteľov, ale ani on, ani vláda neurobili žiadne konkrétne kroky k ich splneniu. Ak do 25. januára vláda nenavrhne konkrétne legislatívne opatrenia, ako naplniť požiadavky učiteľov ešte v tomto volebnom období, 25. januára vstúpia učitelia do neobmedzeného ostrého štrajku.

Minister školstva Juraj Draxler povedal, že vyhlásenie štrajkovej pohotovosti učiteľov je jednoznačne politická iniciatíva, dokonca na úrovni straníckej politiky. Rovnako predseda NR SR Peter Pellegrini uviedol, že existuje extrémna snaha zneužiť učiteľov v predvolebnom boji a využiť ich tak v kampani niektorých politických strán so snahou získať lepší výsledok a poškodiť vládnej strane.

Slovenská komora učiteľov a tiež Iniciatíva slovenských učiteľov vládu žiadajú, aby legislatívnymi opatreniami zabezpečila zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od 1. januára 2016 o 140 eur. Od 1. januára 2017 následne žiadajú ďalšie zvýšenie o 90 eur.

Ďalšou požiadavkou je zvýšenie rozpočtov ministerstva školstva a ministerstva vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl didaktickými prostriedkami. Poslednou požiadavkou je, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch, ktorou by opätovne zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií, zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov a obnovila možnosť získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity.

Súčasne by tiež novela zaviazala ministra školstva vytvoriť komisiu za účasti stavovských a profesijných organizácií v školstve, ktorá by komplexne prehodnotila systém kontinuálneho vzdelávania a zákon s prihliadnutím na analýzu súčasného stavu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Juraj DraxlerJuraj MiškovĽudovít KaníkMikuláš HubaPeter PellegriniRadoslav ProcházkaViliam Novotný.
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SRNR SR Národná rada Slovenskej republiky