Požiadavky učiteľov nie sú len o platoch, oponuje iniciatíva

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: ilustračné, SITA/Viktor Zamborský

BRATISLAVA 23. januára (WebNoviny.sk) – Požiadavky Iniciatívy slovenských učiteľov nie sú len o platoch. Na dnešnom brífingu to povedal učiteľ z iniciatívy Vladimír Crmoman, ktorý tak reagoval na doobedné vystúpenie predsedu vlády Roberta Fica. Vystúpenie predsedu vlády podľa Crmomana potvrdilo, že vláda nechce riešiť akútnu situáciu v školstve, nedokáže zabezpečiť rovnaký prístup ku vzdelaniu všetkým žiakom a zabezpečiť štandard vo vybavenosti škôl. Iniciatíva podľa Crmomana nebojuje len za platy, ale za systémové zmeny.

Školstvo je podľa Crmomana podfinancované a školy nie sú rovnako vybavené. „Myslíme si, že keď vláda dokáže zohnať peniaze na nesystémové sociálne balíčky, dokáže určite zohnať aj peniaze na to, čo je najdôležitejšie pre našu budúcnosť a to je vzdelanie našich žiakov,“ tvrdí Crmoman, ktorý sa zároveň za iniciatívu ospravedlňuje všetkým rodičom za to, že musia pristupovať k najkrajnejšiemu riešeniu. Učitelia teda v pondelok 25. januára vstupujú do ostrého štrajku a zároveň o 11:00 bude na Námestí SNP v Bratislave demonštrácia, kde učitelia vyjadria svoju nespokojnosť.

Jana Ftáčnik Pastorková z Iniciatívy slovenských učiteľov dodala v súvislosti so zvyšovaním platov, o ktorom hovoril predseda vlády, že v roku 2006 bola priemerná mzda všetkých pracovníkov v národnom hospodárstve 622 eur. „Na tento rok máme projektovanú priemernú mzdu okolo 906 až 950 eur. Takže tam bol nárast okolo 50 percent. My stále tvrdíme, že ten nárast miezd učiteľov jednoducho kopíruje nárast miezd v národnom hospodárstve všetkých ľudí,“ hovorí Ftáčnik Pastorková s tým, že nárast platov vo verejnej správe bol síce nižší. Zároveň je však podľa nej hanba, že ľudia, ktorí pracujú pre štát sa celé roky, nevedia dočkať spravodlivej odmeny. Príkladom sú podľa nej okrem učiteľov aj zdravotné sestry.

Predseda vlády Robert Fico dnes povedal, že vláda SR plne rešpektuje právo učiteľov na štrajk, aj keď iniciatíva časti učiteľov vyvoláva veľa právnych otázok a má silný politický a predvolebný kontext. Fico zároveň tvrdí, že si váži prácu učiteľov, čo potvrdil počas jeho prvej vlády zvýšením platov učiteľov o 26 percent a počas druhej vlády o ďalších 22 percent. Zároveň však oznámil, že vzhľadom na zvýšenie platov učiteľov o takmer 50 percent počas jeho dvoch vlád a vzhľadom na to, že legislatívny proces pre toto volebné obdobie je uzavretý, vláda pre učiteľov do 5. marca už viac urobiť nemôže.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert FicoVladimír Crmoman