Žiaci si v piatok prevezmú výpisy vysvedčenia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vysvedčenie
Foto: SITA/Dušan Hein

BRATISLAVA 29. januára (WebNoviny.sk) – Žiaci základných a stredných škôl si v piatok 29. januára prevezmú od svojich triednych učiteľov výpis slovného hodnotenia alebo klasifikácie prospechu a správania. Tento výpis nie je verejnou listinou. Vysvedčenie za prvý polrok vydávajú školy len na základe žiadosti plnoletého žiaka, zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia. Agentúru SITA o tom informoval tlačový odbor ministerstva školstva.

Obrazom: Štrajk učiteľov

Podľa údajov Centra vedecko-technických informácií je v tomto školskom roku v základných školách viac ako 457-tisíc žiakov vrátane žiakov špeciálnych základných škôl a takmer 231-tisíc stredoškolákov. Žiaci na konci prvého polroka teda nedostávajú vysvedčenia, dostávajú len výpis hodnotenia za prvý polrok. Tento výpis môžu dať rodičovi v tlačenej podobe či elektronicky – podľa toho, aký spôsob informovania má škola zaužívaný. Škola môže hodnotiť žiaka klasifikáciou, slovným hodnotením alebo kombináciou oboch spôsobov.

Vydávanie výpisov slovného hodnotenia alebo klasifikácie prospechu však ovplyvní v niektorých školách aj aktuálny štrajk učiteľov, do ktorého sa na stránke Iniciatívy slovenských učiteľov registrovalo vyše 10 500 učiteľov z viac ako 760 škôl. Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov už v sobotu 23. januára povedal, že ak bude štrajk pokračovať, zatvorené školy výpisy žiakom neodovzdajú.

Školy však v tomto prípade postupujú individuálne. Základná škola na Ostredkovej v Bratislave napríklad informovala, že napriek pokračujúcemu štrajku jej pedagogických zamestnancov upravuje organizáciu a chod školy.

V piatok teda o 8:00 nastúpia do školy všetci žiaci prvého stupňa do svojich kmeňových tried a prevezmú si výpisy vysvedčenia. O 8:45 končí žiakom prvého stupňa vyučovanie a rodičia si ich vyzdvihnú pred školou. Následne o 8:55 nastúpia do školy všetci žiaci druhého stupňa do svojich kmeňových tried a rovnako si prevezmú výpisy vysvedčenia. Vyučovanie im bude končiť o 9:40. V prípade, že si žiaci v tejto škole nevyzdvihnú výpisy vysvedčenia v piatok, bude ich neprítomnosť v škole ospravedlnená z objektívnych dôvodov a výpis vysvedčenia si prevezmú v utorok 2. februára.

Po tom, ako si žiaci v základných a stredných školách prevezmú vysvedčenia, budú mať v pondelok 1. februára jeden deň prázdniny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Vladimír Crmoman
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SRVláda SR