Štrajk pokračuje, učitelia poslali ministrovi otvorený list

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Účastníci štrajku učiteľov, ktorý organizuje Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU), na Námestí SNP počas prvého dňa neobmedzeného štrajku. Bratislava, 25. január 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 29. januára (WebNoviny.sk) – Iniciatíva slovenských učiteľov vyzýva ministra školstva Juraja Draxlera na urýchlené riešenie situácie v slovenskom školstve. Pozýva ho zároveň na stretnutie na Spojenej škole Novohradská v Bratislave v pondelok 1. februára, kde chcú rokovať o požiadavkách iniciatívy. Agentúru SITA o tom informoval Vladimír Crmoman za štrajkový výbor Iniciatívy slovenských učiteľov.

Obrazom: Štrajk učiteľov

Otvorený list ministrovi školstva

Riešenie situácie je podľa iniciatívy potrebné vzhľadom na alarmujúci stav školstva. Momentálne zotrváva v ostrom štrajku takmer 11 000 pedagógov z viac ako 750 škôl. „Štrajk učiteľov, do ktorého sa celkovo zapojilo už viac ako 13-tisíc pedagógov z viac ako 850 škôl , je krajným riešením a momentálne zasahuje viac ako 130 000 detí a žiakov, ktorým vláda svojou nečinnosťou nevie naplniť základnú garanciu práva na vzdelanie, čím si neplní svoju povinnosť,“ hovorí Crmoman.

Dnešná situácia je podľa iniciatívy výnimočná, a preto posiela ministrovi školstva otvorený list. „Opakovane ste deklarovali požiadavku navýšenia financií do školstva ako prvého kroku pre zvyšovanie kvality. Iniciatíve slovenských učiteľov sa podarilo preukázať spoločenskú objednávku našich požiadaviek. Pre Vás je toto obdobie jedinečnou šancou, ako môžete zakončiť svoje pôsobenie v tejto vláde s výsledkom, ktorý posunie školstvo výrazne vpred,“ informuje v otvorenom liste Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov.

Minister školstva Juraj Draxler tvrdí, že víta zvýšenú aktivitu odborov a stavovských organizácií, ktoré mali aj vo štvrtok 28. januára koordinačné stretnutie k formulácii požiadaviek školského prostredia pred parlamentnými voľbami. Ako informovala Martina Slušná z komunikačného odboru ministerstva školstva, na tomto stretnutí sa zúčastnil aj minister Draxler a za Slovenskú komoru učiteľov Vladimír Crmoman. Slušná zároveň dodáva, že s predstaviteľmi Iniciatívy slovenských učiteľov sa Draxler stretne v utorok 2. februára o 14:00 na pôde Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Schôdzu výboru zvolal jej predseda Mojmír Mamojka vo štvrtok 28. januára.

Zatvorených je 111 škôl, tvrdí ministerstvo

Počas piatkového štrajku bolo podľa informácií ministerstva školstva zatvorených 111 škôl, čo je z celkového počtu 6724 škôl a školských zariadení 1,65 percenta. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Ministerstvo pritom vychádza z informácií o počte, ktoré im zaslali v piatok do 10:00 okresné úrady v sídle kraja.

Ako ďalej hovorkyňa informuje, pokles počtu zapojených škôl evidujú v Bratislavskom, Nitrianskom či Žilinskom kraji, naopak zmena nastala napríklad v Levoči, kde v piatok vstúpili do jednodňového štrajku tri školy. V Bratislavskom a Nitrianskom kraji bolo v piatok podľa štatistík ministerstva zatvorených 20 škôl, v Žilinskom 16 škôl, v Trnavskom, Trenčianskom a Banskobystrickom kraji ostalo zatvorených 15 škôl. Slabšia účasť na štrajku je na východe Slovenska. V Košickom kraji bolo zatvorených šesť škôl a v Prešovskom štyri

Iniciatíva slovenských učiteľov na údaje ministerstva školstva už vo štvrtok 28. januára reagovala tým, že podľa jej informácií sú školy denno-denne nútené písomne alebo telefonicky odpovedať na otázku, koľko učiteľov štrajkuje a či je škola zatvorená, alebo nie. Orgány, ktoré prieskum robia, však podľa iniciatívy vôbec nezaujíma, či škola nepracuje v obmedzenom režime, hoci niektoré školy sa túto informáciu pokúšajú uviesť.

Ako pre agentúru SITA povedal Viktor Križo z iniciatívy, aj v piatok ráno bola vyše polovica z približne 750 škôl zapojených do štrajku zatvorených alebo v obmedzenom režime. To znamená, že učitelia zabezpečujú len dozor nad najmladšími žiakmi, prípadne náhradný rozvrh pre niekoľko tried. Vyučovanie bolo narušené aj v ostatných školách, pretože v nich je minimálne jeden, ale vo väčšine prípadov väčší počet štrajkujúcich učiteľov. Vyjadrenie ministerstva školstva, že štrajkuje len niekoľko škôl, je preto podľa Iniciatívy slovenských učiteľov skresľujúce.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Juraj DraxlerMojmír MamojkaVladimír Crmoman
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SRVláda SR