Štrajkujúci učitelia napísali otvorený list do Bruselu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zhromaždenie na podporu štrajku učiteľov na Námestí hrdinov v Leviciach. Levice, 27. január 2016. Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 2. februára (WebNoviny.sk) – Iniciatíva slovenských učiteľov informovala o situácii v slovenskom školstve v otvorenom liste aj predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera a eurokomisára pre vzdelávanie, kultúru, vedu a šport Tibora Navracsicsa.

Učitelia písali do Bruselu aj o zastrašovaní

V liste ich informujú o tom, že nepriaznivé a neustále sa zhoršujúce podmienky vzdelávania vyústili v týchto dňoch až do ostrého neobmedzeného štrajku učiteľov, ktorí žiadajú vládu Slovenskej republiky, aby splnila ich požiadavky. List uverejnila Iniciatíva slovenských učiteľov aj na svojej internetovej stránke.

Obrazom: Štrajk učiteľov

„Vláda ani Ministerstvo školstva SR však ani v období štrajku na tieto požiadavky nereagujú, dokonca sa v niektorých školách vyskytli prípady zastrašovania učiteľov zo strany zriaďovateľov alebo riaditeľov škôl, čo považujeme za porušovanie ústavného práva na štrajk a za nedemokratické praktiky. Zástupcov slovenských učiteľov prijal pred niekoľkými dňami prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska, ktorý takisto zastrašovanie pedagógov kategoricky odsúdil,“ píše iniciatíva v liste a dodáva, že so situáciou na Slovensku pravidelne oboznamuje aj zahraničné médiá.

Obrazom: Štrajk učiteľov podporili živé reťaze

Viktor Križo z Iniciatívy slovenských učiteľov už 26. januára uviedol, že zastrašovanie malo rôzne formy. Od tvrdenia, že štrajk je nezákonný, cez odôvodnenia, že štrajk môže ohroziť budúcu existenciu školy či možnosť získania financií pre školu. Vyskytuje sa tiež podľa neho citové vydieranie, že štrajkom učitelia škodia deťom či riaditeľom.

Iniciatíva tiež dodáva, že viacerí riaditelia sú pokarhaní za nezvládnutú situáciu, keď učitelia v ich škole vstupujú do štrajku. Minister školstva Juraj Draxler však odpovedal, že ministerstvo neeviduje žiaden prípad zastrašovania učiteľov zriaďovateľmi škôl a podobný podnet neprišiel ani na odbor ochrany práv v regionálnom školstve.

Zatvorených je 58 škôl

Štrajk učiteľov sa začal v pondelok 25. januára. V utorok 2. februára bolo podľa informácii ministerstva školstva zatvorených zatvorených 58 škôl, čo je z celkového počtu 6724 škôl a školských zariadení 0,86 percenta. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Ministerstvo pritom vychádza z informácií o počte, ktoré im zaslali v utorok do 9:00 okresné úrady v sídle kraja.

Ako ďalej hovorkyňa informuje, v Prešovskom kraji nebola zatvorená už ani jedna škola, v Košickom boli štyri školy, v Trenčianskom tri školy. Najviac zatvorených škôl ostalo v Bratislavskom kraji – 19 a v Banskobystrickom, kde bolo zatvorených 12 škôl. V Trnavskom kraji ostalo zatvorených podľa ministerstva osem škôl, v Nitrianskom dve školy a v Žilinskom kraji 10 škôl.

Iniciatíva slovenských učiteľov na údaje ministerstva školstva už v predchádzajúcich dňoch reagovala tým, že podľa jej informácií sú školy denno-denne nútené písomne alebo telefonicky odpovedať na otázku, koľko učiteľov štrajkuje a či je škola zatvorená alebo nie. Orgány, ktoré prieskum robia, však podľa iniciatívy vôbec nezaujíma, či škola nepracuje v obmedzenom režime, hoci niektoré školy sa túto informáciu pokúšajú uviesť. Okrem zatvorených škôl teda treba počítať aj so školami v obmedzenom režime, kde učitelia zabezpečujú len dozor nad najmladšími žiakmi, prípadne náhradný rozvrh pre niekoľko tried.

Na internetovej stránke Iniciatívy slovenských učiteľov sa k štrajku dnes hlási 8745 učiteľov zo 691 škôl. Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov v pondelok 1. februára povedal, že minister školstva aj predseda vlády zavádzajú, ak hovoria o dvoch percentách štrajkujúcich škôl. „Doteraz sa do štrajku zapojilo viac ako 850 škôl a viac ako 13 000 pedagogických a odborných zamestnancov, čo je vyše 12 percent učiteľov a 12 percent škôl,“ dodal Crmoman.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaJuraj DraxlerVladimír Crmoman
Firmy a inštitúcie EK Európska komisiaMŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR