Sestry môžu s nemocnicami rokovať o individuálnych zmluvách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zdravotné sestry
Brífing Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek, Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek, Slovenskej komory medicínsko-technických pracovníkov, Slovenskej komory fyzioterapeutov a Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb na tému: Deklarácie o pripravenosti k ukončeniu pracovného pomeru. Bratislava, 30. september 2015. Foto: SITA/Marko Erd

KOŠICE 6. februára (WebNoviny.sk) – Premiér Róbert Fico odkázal zdravotné sestry, ktoré sa chcú vrátiť do nemocníc, na rokovanie priamo s ich vedením. Reagoval tak na včerajšie vyhlásenie predstaviteliek odborov, ktoré prijali návrh predsedu vlády, aby sa sestry vrátili naspäť do práce, no žiadali premiéra, aby váhou svojho úradu pre ne garantoval pracovnú zmluvu na dobu neurčitú zachovávajúcu ich súčasné pozície a mzdové nároky.

Ako pripomenul premiér na dnešnej tlačovej besede v Košiciach, počas piatka urobil výzvu, v ktorej poprosil zdravotné sestry, aby sa vrátili k pacientom do nemocníc. „Ďakujem každej, ktorá to urobila,“ uviedol s tým, že chce zároveň povzbudiť aj tie sestry, ktoré by sa ešte chceli vrátiť. Ako dodal, garantoval im dve veci. Konkrétne to, že 55 miliónov eur na zvýšenie platov reálne existuje a každá zdravotné sestra dostane to, čo má napísané v platovom dekréte. Rovnako tak každá zo sestier môže podľa premiéra naďalej samostatne rokovať s vedením nemocnice o individuálnej platovej zmluve.

Je tam vždy nejaký priestor na dohodu, lebo v rámci vyjednávania zamestnávateľ – zamestnanec sa môžu dohodnúť v rámci, ktorý je stanovený zákonom a finančnými podmienkami tej-ktorej nemocnice,“ povedal Fico. Pripomenul, že sestry tiež dostali garancie, že nebudú mať ujmu za to, že boli päť dní nezamestnané, hoci ich pracovný pomer skončil k 1. februáru. Odmietol ale spájať tieto veci s návrhom memoranda, ktoré pripravili predstaviteľky odborov. Podľa premiéra profesijné organizácie označili tento dokument za nerealizovateľný a mnohí hovoria o protiústavnosti tohto dokumentu. „My sme ho označili za dokument, ktorý jasne dokazuje, že odborárky sa nechcú dohodnúť,“ uzavrel Fico.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Fico