Biele vrany kritizovali zverejnenie dokumentov o Matovičovi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Igor Matovič
Igor Matovič (OĽaNO) dôrazne vylúčil, že by krátil dane alebo pri podnikaní inak podvádzal. Uviedol tiež, že premiér Fico sa k dokumentom, ktoré novinárom predložil, dostal nelegálnym spôsobom. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 12. februára (WebNoviny.sk) – Biele vrany na kandidačnej listine hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) vo štvrtok podrobili kritike premiéra Roberta Fica za informovanie o účtovníctve lídra hnutia Igora Matoviča. Ako povedala vo štvrtok na tlačovej besede Viera Dubačová, Fico zneužil úrad premiéra. „Objavujú sa najatí svedkovia. Premiér v priamom prenose prekročil zákon. Daňové informácie nemal právo zverejniť. Premiér ohrozuje demokratický štát a zastrašuje ľudí,“ uviedla.

Súčasný poslanec hnutia Ján Mičovský zdôraznil, že Biele vrany vytvoril Robert Fico, ktorý do riadenia krajiny vniesol systémovú korupciu. „Biele vrany sú chybou v tomto systéme,“ vyhlásil s tým, že existencia Bielych vrán dokazuje, že si všetkých nekúpi a nezastraší. Nikdy sa podľa neho v klube OĽaNO nestalo, aby porušovali ústavu v tom, že poslanec vykonáva mandát slobodne a nie je viazaný žiadnymi príkazmi. Premiéra sa pýtal, ako je možné, že občania sú okrádaní na zmanipulovaných súťažiach. „Premiér už nedokáže vycúvať z náručia oligarchov,“ konštatoval.

Alan Suchánek, ktorý otvoril kauzu nákupu predraženého CT piešťanskou nemocnicou, povedal, že predseda vlády má skreslený pohľad na verejný záujem. „Premiér mal posunúť informácie orgánom činným v trestnom konaní. Nemal ich zverejňovať,“ upozornil. Suchánka Matovič svojimi argumentmi presvedčil. Veronika Remišová zdôraznila, že ona pri kauze kompa tiež poukazovala na rôzne dokumenty, ale všetky získala legálne.

Biela vrana je nezávislé ocenenie, s politikou nemá nič spoločné

Ocenenie Biela vrana je nestranícke a nezávislé občianske ocenenie, ktoré sa nespája so žiadnou politickou stranou a plánuje takým aj ostať, uviedli to organizátori ocenenia Biela vrana Aliancia Fair-play a Via Iuris, ktorým sa systémové spájanie ocenenia Biela vrana s politickou stranou OĽaNO v predvolebnej kampani nepáči. Aj premiér Robert Fico komunikačne prepája útoky na lídra strany Matoviča s ocenením Biela vrana, agentúru SITA o tom informovala Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play. Poškodzuje to vnímanie i charakter ocenenia. Vyzývajú preto kandidátov OĽaNO ako aj samotnú politickú stranu, aby prestali značku Biela vrana používať vo svojej aktívnej skupinovej komunikácii a opakovane sa prepájať s ocenením a Fica žiadajú, aby nezaťahoval ocenenie a jeho značku do straníckych bojov v predvolebnej kampani a nepoškodzoval tak jeho nezávislosť.

Pozitívnych príkladov odvahy a zásadovosti je na Slovensku málo. Nie sme prekvapení, že nositelia ocenenia Biela vrana sú pozývaní do politiky. Mnohí z nich zažili neprávosti a chceli by ich aktívne napraviť. Plne rešpektujeme ich osobnú slobodnú voľbu,“ uvádza sa v stanovisku organizátorov ocenenia. Preto zdôrazňujú, že im prekáža „systémové a opakované využívanie ocenenia a jeho značky stranou Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti v predvolebnej kampani a reklame“. Spája to nestranícke ocenenie s konkrétnou stranou a mnohí ľudia by ho mohli pochopiť aj ako podporu ocenenia a organizátorov konkrétnemu kandidátovi či strane.

Fico obvinil Matoviča, že fiktívne previedol svoju firmu na ‚bieleho koňa“

Predseda vlády Fico v piatok 5. februára obvinil lídra OĽaNO Igora Matoviča, že v roku 2008 fiktívne previedol svoju firmu regionPress na tzv. bieleho koňa, prepral 122 miliónov korún a zlikvidoval účtovníctvo firmy za roky 1997 až 2008, aby zabránil kontrole daňového úradu.

Matovič podľa predsedu vlády 14. augusta 2008, deň pred plánovanou kontrolou daňového úradu, predal svoju firmu bielemu koňovi Pavlovi Vandákovi za 122 miliónov korún. V ten istý deň mala byť suma vo výške 121 milión korún vyplatená z firemného účtu na súkromný účet Igora Matoviča, zvyšný milión mal dostať v hotovosti. V rámci fiktívneho prevodu podľa premiéra Matovič odovzdal Vandákovi celé účtovníctvo firmy za dobu jej existencie, teda roky 1997 až 2008. Celé účtovníctvo regionPressu podľa Fica skončilo v zbere.

Matovič všetky obvinenia Fica odmietol

Podľa Vandáka však Matovič nedal účtovníctvo firmy do zberu, ale zrejme ho sám zničil. Vyplýva to z výpovede Vandáka pred Národnou protikorupčnou jednotkou Národnej kriminálnej agentúry, ktorú potvrdilo aj Prezídium Policajného zboru SR. Vandák tiež uviedol, že v roku 2008 podpisoval papiere, ktoré mu dával Matovič bez toho, aby vedel, o čo ide.

Matovič Vandákovi podľa jeho výpovede povedal iba to, že bude chodiť vymáhať pohľadávky. Vandák sa stal po podpise zmluvy 14. augusta 2008 majiteľom podniku s účtom, na ktorom bolo viac ako 121 miliónov korún. Vandák však tvrdí, že o tom nevedel a že nikdy toľko peňazí nemal. Podľa premiéra Matovič 10. októbra 2008, teda dva mesiace po prevode firmy, od zmluvy o predaji odstúpil.

Predseda OĽaNO Igor Matovič všetky obvinenia premiéra odmietol, tvrdenia označil za lož a predsedu vlády za klamára. Matovič dôrazne vylúčil, že by krátil dane alebo pri podnikaní inak podvádzal. Uviedol tiež, že Fico sa k dokumentom, ktoré novinárom predložil, dostal nelegálnym spôsobom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alan SuchánekIgor MatovičJán MičovskýRobert FicoVeronika RemišováViera DubačováZuzana Wienk
Firmy a inštitúcie OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti