Ekonomika šliape ako hodinky, Fico predstavil nové ciele

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico
Predseda strany Smer-SD a premiér SR Robert Fico na tlačovej besede po Programovej konferencie strany Smer-SD o programových prioritách strany v nadchádzajúcom volebnom období. Banská Bystrica, 13. február 2016. Foto: SITA/Jakub Julény

BANSKÁ BYSTRICA 13 . februára (WebNoviny.sk) – Podľa premiéra a predsedu strany Smer Roberta Fica bude základným cieľom účasti Smeru v novej vláde ďalšie výrazné posilňovanie sociálneho štátu a dynamické približovanie Slovenska k priemeru životnej úrovne EÚ bez negatívnych dopadov na verejné financie. Premiér to deklaroval na dnešnej programovej konferencii strany v Banskej Bystrici.

Pripomenul, že v uplynulých štyroch rokoch zvládol Smer neľahkú úlohu zladenia konsolidácie verejných financií a hospodárskeho rastu. Ako dôkaz uviedol pozitívne hodnotenia potvrdené renomovanými ratigovými agentúrami. Agentúra Fitch udelila našej ekonomike ratingové ohodnotenie A+ so stabilným výhľadom.

Podľa štatistického úradu Európskeho spoločenstva (EUROSTAT) zaznamenalo Slovensko v poslednej štvrtine minulého roku najrýchlejší ekonomický rast medzi štátmi EÚ. „Ekonomika šliape ako hodinky. Zvýšili sme výber daní, úspešne bojujeme s daňovými i colnými únikmi, zvládli sme infláciu, výrazne sme znížili nezamestnanosť,“ povedal Fico. Údaje o vytvorení 130-tisíc nových pracovných miest považuje za neodškriepiteľný fakt. Úspechy doterajšieho vládnutia Smeru podporil aj konštatovaním, že v roku 2015 sme sa zaradili medzi elitné štáty eurozóny. „Budúcej vláde chceme odovzdať štát s nízkou infláciou a hospodárskym rastom nad tri percentá,“ uviedol.

Pre obdobie nasledujúcich štyroch rokov si strana Smer-SD vytýčila tri základné ciele. Ak zotrvá vo vláde bude sa snažiť docieliť, aby životná úroveň Slovenska v roku 2020 dosahovala 85 percent priemeru krajín EÚ. Druhým je stať sa do roku 2020 najvýkonnejšou ekonomikou v rámci krajín V4. Tretím cieľom je zostavenie vyrovnaného rozpočtu, čo vie v plnej miere garantovať.

Smer – SD v prípade účasti vo vláde pristúpi k ďalšiemu zvyšovaniu minimálnej mzdy s cieľom dosiahnuť úroveň 500 eur v roku 2020. Ďalej sa zaväzuje vytvoriť ďalších 100-tisíc nových pracovných miest a znížiť nezamestnanosť pod úroveň 10 percent a dosiahnuť predkrízovú úroveň. V každom prípade chce udržať stabilné a dostupné ceny energií pre domácnosti a podnikateľský sektor a pokračovať v rozšírení okruhu potravín so zníženou 10-percentnou sadzbou DPH. V priebehu rokov 2016 a 2017 zabezpečí dôslednú realizáciu zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov a podporí rozšírenie platnosti zákona na ďalšie okresy s vyššou mierou nezamestnanosti.

Vzhľadom na súčasnú priaznivú situácia na finančných trhoch, keď sa dá požičiavať za veľmi výhodných podmienok, bude Smer podporovať zmenu v ústavnom zákone o takzvanej dlhovej brzde a zakotviť investičnú výnimku. To by umožnilo rozbehnúť veľké investičné akcie, napríklad výstavbu

V súvislosti so súčasnými problémami v školstve a zdravotníctve sa Smer zaväzuje týmto rezortom venovať špeciálnu pozornosť v Programovom vyhlásení vlády. Konkrétne záväzky bude formulovať v zhode s reprezentatívnymi zástupcami pracovníkov školstva a zdravotníctva.

Ako najväčšie riziko spojené s vládnym obdobím 2016 – 2020 označil Robert Fico bezpečnostnú situáciu spojenú s migračnou krízou. „Žiadne ucelené komunity na našom území nechceme, naďalej budeme proti kvótam. Vieme poskytnúť peniaze i inak pomôcť, ale nebudeme privážať ľudí, ktorí u nás nechcú byť,“ spresnil premiér. Ako potvrdil podpredseda Smeru Marek Maďarič, pohľad na otázku bezpečnosti bude kľúčovým aspektom pri rokovaniach s budúcimi koaličnými partnermi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marek MaďaričRobert Fico
Firmy a inštitúcie SMER-SD