Obrazom: Táto kozmetika je nebezpečná, varujú hygienici

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nebezpečný výrobok
Nebezpečný môže byť gélový vosk Berrywell Proffessional haircare, Gel Wax značky Berrywell z Nemecka. Bratislava, 18. február 2016. Foto: SITA/ÚVZ SR

BRATISLAVA 18. februára (WebNoviny.sk) – Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) varuje ľudí pred nebezpečnými kozmetickými výrobkami a farbou na tetovanie. Výrobky do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky RAPEX nahlásili kontrolné orgány v Českej republike, Taliansku a Írsku. „Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike,“ upozornil hlavný hygienik SR Ivan Rovný v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poslala Martina Merková z mediálneho oddelenia ÚVZ.

Nebezpečný môže byť gélový vosk Berrywell Proffessional haircare, Gel Wax značky Berrywell z Nemecka. Výrobok sa nachádza v 51 ml plastovom tégliku oranžovej farby. Podľa zoznamu zložiek výrobok obsahuje nepovolenú látku isobutylparaben, ten podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady patrí do zoznamu látok, ktoré nesmú byť zložkami kozmetických výrobkov.

Obrazom: Nebezpečná kozmetika

Hygienici varujú aj pred používaním farby na tetovanie Light Red značky American Eternal Ink z USA. Výrobcom je americká firma Eternal Ink. Výrobok sa nachádza v 30 ml fľaške. Farba na tetovanie obsahuje aromatické amíny (o-toluidine: 92 mg.kg-1, 2,4-diaminotoluene: 2780 mg.kg-1 a 2-methyl-5-nitroaniline: 46 mg.kg-1). Výrobok nie je v súlade s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritériá na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný make up.

Na pozore sa treba mať aj pred krémovým mejkapom Halloween Make up cream značky ITP Imports z Číny. Mejkap vyrába čínska firma DASINI TOYS FACTORY. Výrobok sa nachádza v plastovej tube zabalenej do plastového obalu pripevneného na kartón. Vo výrobku zistili prekročený celkový počet mikroorganizmov, čo je v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch.

Databáza výrobkov hlásených do systému RAPEX je dostupná na webovej stránke Európskej komisie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan Rovný
Firmy a inštitúcie ÚVZ Úrad verejného zdravotníctva SR