Horolezcov v Tatrách zachraňovali vrtuľníkom aj lanami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Záchranári vrtuľník
Foto: SITA/ATE

BRATISLAVA 5. marca (WebNoviny.sk) – Slovenskí horolezci uviazli v piatok 4. marca v komplikovanom teréne pri výstupe na Veľký Mlynárov žľab vo Vysokých Tatrách, na pomoc im prišli záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) a posádka Vrtuľníkovej zdravotnej služby (VZZS).

Agentúru SITA o tom informovala Horská záchranná služba s tým, že horolezcov nakoniec vyslobodili až za pomoci lanovej techniky v neskorých nočných hodinách. V rýchlej záchrane horolezcov im bránili poveternostné podmienky, pre ktoré vrtuľníkom nemohli vysadiť záchranárov priamo pri uviaznutých horolezcoch.

Záchranári HZS zasahovali v piatok aj pri Gálfyho rebre vo Vysokých Tatrách, kde si 35-ročná maďarská horolezkyňa pri páde poranila nohu. Tá prostredníctvom aplikácie HZS poslala záchranárom tiesňovú správu. Záchranári zo Starého Smokovca poskytli zranenej žene prvú pomoc, nohu jej zafixovali a na nosidlách ju preniesli k Chate pri Popradskom plese. Posádka Rýchlej zdravotnej pomoci (RZP) ju previezla do nemocnice v Poprade.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať