Na summite to podľa Fica vyzeralo ako na tureckom trhu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico
Predseda vlády SR Robert Fico počas TB na mimoriadnom zasadnutí Rady EU. Brusel, Belgicko, 8. marec 2016. Foto: SITA/Vladimir Tepecs

BRUSEL 8. marca (WebNoviny.sk) – Lídri Európskej únie a turecký premiér Ahmet Davutoglu sa na pondelňajšom mimoriadnom rokovaní Európskej rady s Ankarou definitívne nedohodli, rokovania o novej dohode budú pokračovať budúci týždeň. Premiéri a prezidenti prijali však vyhlásenie, ktoré hovorí o tom, ako by mohla budúca dohoda vyzerať. Po mimoriadnom summite o tom médiá informoval predseda slovenskej vlády Robert Fico. Medzi požiadavkami Ankary je urýchlenie vízovej liberalizácie, ďalšie tri miliardy eur a otvorenie nových kapitol v prístupových rokovaniach do EÚ.

Neprijali spoločné závery, ale vyhlásenie

Lídri na summite neprijali spoločné závery, ale vyhlásenie. To hovorí o princípoch, ktoré majú byť základom druhej dohody s Tureckom. Prvú dohodu EÚ a Ankara uzavreli vlani koncom novembra. Podľa Fica by nová dohoda mohla spočívať v tom, že by v nejakom okamihu Grécko zo svojich ostrovov stiahlo všetkých migrantov do vnútrozemia. „Predstavme si, že na nejaký čas sú tie ostrovy bez migrantov a odvtedy každý migrant, ktorý prejde na ostrovy cez grécko-turecké hranice, bude na základne navrhovanej dohody bratý späť na územie Turecka. Za to ale Turecko chce, aby EÚ v pomere 1:1 vzala utečencov z táborov v Turecku,“ objasnil Fico. „Logika spočíva v tom, že nemá význam pre migranta v Turecku dávať peniaze pašerákovi, aby ho previezol na grécky ostrov, keď vie, že bude vrátený do Turecka. Cieľom teda je zastaviť obchodovanie,“ dodal Fico.

Premiér ale priznal, že ak má Únia vziať utečencov z táborov v Grécku, vzniká diskusia, či ide o nejaký nový mechanizmus premiestňovania. „V4 povedala, že neexistuje, aby boli nejaké nové záväzky na základe novej dohody s Tureckom. Preto všetky rozhodnutia členských štátov EÚ, pokiaľ ide o migrantov v Turecku, môžu byť uskutočňované len v rámci existujúcich mechanizmov na relokáciu, presídlovanie, s ktorými my nesúhlasíme,“ informoval Fico s tým, že v záveroch sa objavujú odkazy na už prijaté rozhodnutia – o tom, že sa má 160-tisíc migrantov premiestniť, s čím Slovensko nesúhlasilo. V zázname je takisto uvedené, že Slovensko trvá na žalobe, to isté urobilo aj Maďarsko.

Turecko od Bruselu požaduje aj urýchlenie vízovej liberalizácie. To sa má posunúť z októbra na jún. Takisto do roku 2018 požadujú ďalšie tri miliardy eur. „Dali jasne najavo, že to nie je koniec,“ uviedol premiér a pripomenul, že tri miliardy EÚ Ankare sľúbila už v novembri. Tieto peniaze majú ísť na konkrétnu pomoc, napríklad na lepšie vybavenie a infraštruktúru v utečeneckých táboroch. „Turecko nedostalo zatiaľ ani cent, hovorím o prvej zmluve. Súčasne platí, že v hodnote asi 110 miliónov eur je pripravený prvý projekt, ktorý sa týka škôl a infraštruktúry pre sýrske deti,“ vysvetlil šéf slovenskej vlády. „Na prvej dohode participuje Slovensko sumou asi 13 miliónov eur, nepredpokladám, že keby došlo k druhej dohode, že by táto suma mala byť vyššia,“ uviedol Fico. Ankara tiež žiada otvorenie ďalších piatich prístupových kapitol. Podľa Fica sú tam aj kapitoly, ktoré vyvolávajú „často vážne otázky“.

Riešilo sa aj Grécko

Fico informoval aj o tom, že sa na summite riešilo aj samotné Grécko, s čím grécky premiér Alexis Tsipras „nebol spokojný“. Grécku Európska únia ponúka humanitárnu pomoc v súvislosti s migračnou krízou. Grécko by tak bolo vôbec prvou členskou krajinou Únie, ktorá bude čerpať pomoc EÚ. Podľa Fica grécky premiér navrhoval aj to, aby si členské štáty EÚ proporcionálne rozdelili všetkých migrantov, čo V4 principiálne odmietla.

Premiér Fico sa pôvodne plánoval zúčastniť na koordinačnom stretnutí V4 a pracovnom obede s Tureckom. Pred neformálnym zasadnutím Európskej rady chcel odísť. Napokon však ostal dokonca, keďže na stole boli zrazu nové požiadavky, o ktorých lídri diskutovali. „Summit sa mal skončiť o 17:00, ale na poslednú chvíľu bol predložený nový návrh dohody medzi EÚ a Tureckom, čo sme principiálne odmietli. Nie je možné, aby sme dostali na stôl papier, kde lietajú miliardy ako kačice na trhu, a kde sú popísané veci, ktoré sme videli prvýkrát v živote,“ uviedol Fico s tým, že to niekedy vyzeralo „ako na tureckom trhu“. To je práve výraz, ktorým svetové médiá vyjednávanie Bruselu a Turecka charakterizovali.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ahmet DavutogluAléxis TsíprasRobert Fico