Na župe bude opäť viať vlajka Tibetu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tibet
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 9. marca 2016 (WBN/PR) – Bratislavský samosprávny kraj sa aj tento rok zapojí do medzinárodnej kampane Vlajka pre Tibet 2016. Rozhodli o tom poslanci Zastupiteľstva BSK na svojom februárovom zasadnutí. Pred úradom bratislavskej župy bude viať už po šiesty raz.

„Bratislavská župa sa snaží byť solidárna a aspoň takýmto gestom podporiť Tibet v ťažkom období. Toto gesto prejavujeme už šiestykrát,“ vyjadril sa predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Cieľom kampane je upozorniť na porušovanie ľudských práv v Tibete. Túto solidaritu podporuje aj Bratislavský samosprávny kraj vyvesením tibetskej vlajky v deň 57. výročia tibetského národného povstania proti okupácii Čínou – 10. marca 2016 v čase od 8.00 h do 18.00 h.

Kampaň, ktorú na Slovensku organizuje mimovládna organizácia Tibetská asociácia, vznikla v polovici deväťdesiatych rokov v západnej Európe. Každoročne sa do nej zapájajú mestá, mestské časti, obce, kraje či okresy. Minulý rok sa na Slovensku zapojilo viac ako 200 jednotlivcov a 10 samospráv, v Českej republike to bolo 697 samospráv vrátane Prahy a jej mestských častí a v Nemecku sa do kampane zapojilo viac ako 1200.

Vyvesenie tibetskej vlajky je silné gesto solidarity v období, keď protest Tibeťanov proti porušovaniu ich základných ľudských práv vrcholí najzúfalejším spôsobom – samoupaľovaním. Podľa dostupných údajov od februára 2009 do konca septembra 2015 došlo k samoupáleniu až 143 obetí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pavol Frešo
Firmy a inštitúcie BSK Bratislavský samosprávny kraj (VÚC)