Národná knižnica ponúka státisíce zdigitalizovaných diel

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kniznica
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 13. marca (WebNoviny.sk) – Tisíce nových zdigitalizovaných kníh, časopisov, článkov, fotografií, máp či iných dokumentov pribúda každý deň na webstránke digitálnej knižnice Slovenskej národnej knižnice (SNK).

Systém digitálnej knižnice spustila národná knižnica v októbri 2015. Jeho prostredníctvom postupne zverejňuje objekty zdigitalizované v rámci projektu Digitálna knižnica a digitálny archív (DIKDA). Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa Slovenskej národnej knižnice Katarína Mažáriová, ku koncu februára bolo v Digitálnej knižnici SNK sprístupnených 431 712 zdigitalizovaných objektov, z toho 22 372 kníh, 50 116 čísel periodík, 346 658 článkov a 12 566 pohľadníc.

„V rámci lokálnej siete SNK majú používatelia neobmedzený prístup k plným textom všetkých typov objektov, v ktorých môžu cez sofistikovaný discovery systém vyhľadávať, samozrejme aj plnotextovo, prezerať si ich a v súlade s autorským zákonom vytlačiť. Používatelia už teda nemusia čakať, kým sa fyzický dokument prinesie z depozitu – k státisícom zdigitalizovaných objektov sa dá dostať ihneď,“ uviedla ďalej v tlačovej správe hovorkyňa SNK. Dodala, že webstránka dikda.eu vlani prekročila 100-tisícovú návštevnosť.

Národný projekt Digitálna knižnica a digitálny archív (DIKDA) „je najväčším projektom digitalizácie písomného kultúrneho dedičstva na Slovensku a svojím rozsahom a komplexnosťou je jedinečný v kontexte Európy a sveta. A podľa spätnej väzby od lídrov európskych i svetových knižníc, stal sa zdrojom inšpirácie pre mnohé z nich,“ tvrdí národná knižnica.

Národný projekt DIKDA bol najväčším digitalizačným projektom v rámci Operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS) v rámci Prioritnej osi 2 Rozvoj pamäťových a fondových inštitúcií a obnova ich národnej infraštruktúry. SNK projekt realizovala od roku 2012 a skončil sa 30. septembra 2015, pričom jeho trvalá udržateľnosť však je minimálne do roku 2020. Konečným cieľom knižnice je zdigitalizovať celý slovacikálny fond, teda všetko, čo kedy vyšlo na území Slovenska, v slovenčine, bolo napísané alebo preložené slovenskými autormi, či sa inak týka územia dnešného Slovenska.

K 30. septembru 2015 sa číslo zdigitalizovaných objektov oproti plánu zvýšilo o 121 938 objektov na 2 649 338. V rámci projektu sa vybudovala rozsiahla technologická infraštruktúra určená pre masovú digitalizáciu a konzervovanie materiálov písomného kultúrneho dedičstva. Tvorí ju digitalizačné centrum a s ním súvisiace dátové centrum, tiež konzervačné centrum, laboratóriá na reštaurovania dokumentov a ďalšie. Súčasťou projektu bola tiež modernizácia časti depozitu sídelnej budovy SNK v Martine.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SNK Slovenská národná knižnica