Rybníček chce založiť novú stranu, vzorom je nemecká CDU-CSU

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Richard Rybníček
Primátor mesta Trenčín Richard Rybníček. Foto: SITA/Martin Medňanský

BRATISLAVA 14. marca (WebNoviny.sk) – Primátor Trenčína Richard Rybníček plánuje založiť vlastnú politickú stranu. Ako povedal v rozhovore pre najnovšie vydanie týždenníka .týždeň, pokúsi sa „vytvoriť komunitu ľudí, ktorá sa zhodne na tom, že chce urobiť na Slovensku zásadnú zmenu a bude mať odvahu to pomenovať“.

Táto strana však potrebuje 15, 20 až 30 percent hlasov od voličov, inak to podľa neho nemá zmysel. Rybníček chce totiž Slovákom ponúknuť zásadnú zmenu a reformu, napríklad územnosprávneho členenia, štátnej správy a ministerstiev, ktoré potrebujú značnú redukciu byrokracie ako aj vytvorenie nového ministra pre rómsku problematiku, ktorej sa treba viac venovať.

Za dôležitú tiež považuje zmenu volebného systému a vytvorenie dvojkomorového parlamentu a navrhuje aj určitú decentralizáciu štátu, ktorý by si mal vo svojej kompetencii ponechať len zahraničnú politiku, obranu, bezpečnosť, časť financií, sociálne veci a možno zdravotníctvo.

„Pripravujem sa na to, že v prípade predčasných volieb si vypýtam od ľudí mandát na vládnutie,“ vyhlásil s tým, že jeho nová strana bude konzervatívna, pričom by mala zjednotiť občianskych a kresťanských konzervatívcov. Vzorom pre Rybníčka je pritom nemecká CDU-CSU.

Ak nepríde na Slovensku k zásadnej zmene, budú mať podľa neho navrch extrémisti. Súčasnú situáciu po parlamentných voľbách označil Rybníček za patovú, pričom za východisko považuje vytvorenie úradníckej vlády počas predsedníctva Slovenska v Európskej únii. Nasledovať by mali predčasné parlamentné voľby.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Richard Rybníček